Sektörel
21 Şub 2016 15:13 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:05

İlaç fiyatlarında şok değişiklik!

İlaçlardaki referans fiyat uygulaması değişti. Buna göre, Depocuya satış fiyatı 7,32 lira ve altındaki ilaçlar referans fiyat uygulamasına tabi tutulmayacak.

İlaç fiyatlarında şok değişiklik!
Depocuya satış fiyatı 7,32 lira ve altında, yirmi yıllı doldurmayan ilaçlar ile depocuya satış fiyatı 3,84 liranın altında olan ilaçlar, referans fiyat uygulamasına tabi tutulmayacak.

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklikle, daha önce fiyatı 6,93 lira ve altındaki ilaçlar için geçerli olan uygulama, depocuya satış fiyatı 7,32 lira ve altında, yirmi yıllı doldurmayan ilaçlar için geçerli olacak. 20 yıldan eski ilaç statüsü kazanmış ve depocuya satış fiyatı 7,32 lira ve altına olan ilaçlar, depocuya satış fiyatı 3,84 liranın altına olan tüm ilaçlar için ayrıca fiyatlandırma yapılabilecek.

Buna göre, depocuya satış fiyatı 7,32 lira ve altında, yirmi yıllık olmayan ilaçlar ile depocuya satış fiyatı 3,84 liranın altındaki ilaçlar referans fiyat uygulamasına tabi tutulmayacak.

Daha önce, 20 yıldan eski ilaç statüsü kazanmış ve depocuya satış fiyatı 6,93 lira ve altına olan ilaçlar ile depocuya satış fiyatı 3,63 liranın altındaki tüm ilaçlar için ayrıca fiyatlandırma yapılabiliyordu.

Karara eklenen fıkra ile de referans fiyat veya referans ülke değişimi nedeniyle Türkiye'de onaylı depocuya satış fiyatında oluşacak değişiklikler yüzde 3'ü aşana kadar fiyata yansıtılmayacak. Sadece referans ve referans ülke bilgileri güncellenecek.

İlaç fiyatlarında yapılacak düşüşler, ilan tarihinden itibaren 60 gün sonra geçerli olacak. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca yapılan fiyat düzenlemeleri için bu süre beklenmeyecek.