Konut Haberleri
28 Haz 2016 16:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:27

Ikea 29 milyon ürünü geri çağırıyor

İsveç menşeli mobilya firması Ikea, ABD'de 27 yılda 6 çocuğun ölümüne neden olan şifonyerleri geri çağırma kararı aldı.

Ikea 29 milyon ürünü geri çağırıyor
ABCNews'nin haberine göre, ABD Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu (CPSC),  1989'dan bu yana devrilen şifonyerlerin altında kalan 6 çocuğun yaşamını  yitirmesi, 36'sının da yaralanması üzerine Ikea'nın 29 milyon ürünü gönüllü  olarak geri çağıracağını açıkladı.

CPSC'ten, televizyon kanalına gönderilen açıklamada, ölümlerden  dördünün duvara sabitlenmeyen şifonyerlerin devrilmesi sonucu meydana geldiğini  belirtildi.

Firmanın çağırdığı 29 milyon şifonyer için müşterilerine geri ödeme  veya tamir teklifi sunduğu, 2002-2016 yılları arasında üretilen şifonyerler için  tam geri ödeme yapılacağı, bu tarihten öncesine ait ürünler için ise mağazalarda  geçerli olacak indirim kuponu verileceği kaydedilen açıklamada, Ikea'nın  müşterilerin isteği doğrultusunda şifonyerlerin sabitlenmesi için evlere ekip  göndereceği, ekipler gelene kadar şifonyerlerin çocukların ulaşamayacakları  yerlerde saklanması gerektiği ifade edildi.

Ikea, gönüllü geri çağırma ile ilgili açıklamasında, ürünlerin duvara  sabitlenmesinin önemini anlatmak amacıyla geçen yıl haziran ayında bir onarım  kiti programının uygulamaya sokulduğu, bu kapsamda şifonyerleri sabitlemek için  ürünle birlikte verilen malzemeleri kullanmayan müşterilere yaklaşık 300 bin  tamir kiti dağıtıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Firmamız, tamir programının etkili olup olmadığını  değerlendirmek için CPSC ile yakın irtibat halindedir. Bir çocuğun daha  şifonyerin devrilmesi sonucu yaşamını yitirmesi üzerine ürünleri geri çağırma  kararı aldık." ifadesine yer verildi.

Şirket açıklamasında, devrilme riskini en aza indirerek ürün  güvenliğini artırmak için CPSC ile iş birliğine devam edileceği belirtildi.

Jaquely Collas, 2 yaşındaki oğlunun 2014'te devrilen şifonyerin  altında kalarak hayatını kaybetmesinin ardından geçen yıl Ikea'ya dava açmıştı.  Collas, Ikea'ya "ön kısmı ağır" ürünlerin tehlikeli olabileceği konusunda  müşterileri uyarmadığı suçlamasında bulunmuştu. İkea ise üretim hataları ve  yetersiz uyarı suçlamalarını reddetmişti.