Ulaşım
02 Kas 2013 10:00 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:37

İETT'de devrim gibi bir uygulama

ETT hatlarında bisikletle seyahat edenler için özel otobüsler hizmete girecek

İETT'de devrim gibi bir uygulama
Bisikletliler Derneği'nin 2 yıldan beri sürdürdüğü çalışmalar sonucunda pilot bölgelerde başlatılmak üzere bisiklet taşıyabilen 20 otobüs yollara çıkacak. 
 
15 gün içerisinde seferlere başlayacak otobüslerin ön ve arka kısmında özel bisiklet aparatları olacak. İETT'nin alım yaptığı otobüs firmasının özel olarak tasarladığı otobüsler, pilot hatlarıyla birlikte toplamda 52 hatta hizmet verecek.
 
İŞE, OKULA BİSİKLETLE
 
Avrupa'da birçok şehirde yolculukta önemli bir paya sahip olan bisiklet kullanımının Türkiye'de de yaygınlaştırılması amacıyla 2 yıldan beri çalışmalar sürdürülüyor. Yol kenarlarına yapılan bisiklet yollarının aktif olarak kullanılmasına özendirmek ve sabah-akşam yolculuk yapan vatandaşların araçlardan etkilenmeden bisiklet sürebilmeleri için, özel aparatlı otobüsler getirilecek. 52 hatta 52 otobüs bisiklet taşıma özelliğine sahip olacak. Bisiklet kullanan vatandaşların sürüş parkurlarında kesintiye uğraması nedeniyle 2 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a ve diğer yetkililere çağrılar yapılmıştı. Büyükşehir Belediyesi ile yapılan görüşmeler sonucunda anlaşma sağlandı.
 
YOKUŞTAN KURTARACAK
 
İETT tarafından satın alınan yeni otobüslere konulacak aparatlar sayesinde bisiklet süren bir kişi, devam edemediği takdirde otobüse binerek yoluna devam edebilecek. Arazi koşullarına göre yapılan çalışma sonucunda, eğimi yüksek ve yokuş arazilerde aktarma yapmak mümkün olacak. Vapur, metro gibi toplu taşıma hatlarına kolay ulaşımı sağlayacak yeni projenin fotoğrafı internete düşer düşmez yoğun ilgi gördü. Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz toplumun projeyi çok ciddi şekilde benimsediğini belirterek "İstanbul'da başlatılacak pilot uygulama Türkiye geneline yayılacak" dedi.

Sabah