Ulaşım
16 Ağu 2013 16:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:33

'Hürkuş'un ilk uçuşuna sayılı günler kaldı

TüRK Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tarafından geliştirilen turboprop motorlu eğitim uçağı 'Hürkuş', Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden (SHGM) geçici tescili olarak yerde hızlanma testlerine başladı

'Hürkuş'un ilk uçuşuna sayılı günler kaldı
SHMG, ilk etapta sivil modeli tasarlanan 'Hürkuş' eğitim uçağı için tasarımı yapan TAI'yi TC-VCH geçici tescilini verdi. Havacılık tarihimizde ilklere imza atan pilot Vecihi Hürkuş'un anısına 'Hürkuş' adı verilen tek motorlu, iki kişilik uçağın tasarımı Türk mühendisler tarafından yapıldı.
SHGM'den verilen bilgiye göre, uçak halen Ankara'da Akıncı Hava Üssü'nde pist üzerinde çeşitli hızlara çıkış testlerinde pist tutuşu, teker yönlendirme ve frenleme süreleri test ediliyor. Avrupa Havacılık ve Uzay Emniyet Ajansı EASA ile birlikte SHGM tarafından da kontrol edilen bu aşamalarda testlerin olumlu olarak tamamlanmasının ardından 'Hürkuş'a ilk uçuş için izin verilecek.
Ağustos sonunda yapılacak ilk uçuşun ardından uçuş test sürecinin yaklaşık bir buçuk yıl sürmesi bekleniyor. Bu süreçte TAI, dört prototip olarak adlandırılan test uçağı imal edecek. Üzerinde 600 noktada yer alan özel sensörler sayesinde uçağın her noktası an ve an takip edilebiliyor.
Geçen yıl imalatı tamamlanarak fabrikadan çıkartılan uçak ilk olarak şubat ayında motor çalıştırmıştı. TAI uçağın sivil modelinin yanı sıra askeri eğitim ve yakın hava desteği verecek silahlı modelleri üzerinde de çalışıyor.
 
HÜRKUŞ'UN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
 
Maksimum Seyir Hızı : 574 km/saat
Perdövites Hızı (iniş konfigürasyonu) : 143 km/saat
Maksimum Tırmanma Hızı (deniz seviyesi) : 22 metre/saniye
Azami Servis İrtifası : 10577 metre
Maksimum Havada Kalma Süresi (15,000 ft) : 4 saat 15 dakika
Maksimum Menzil (15,000 ft) : 1478 km
Kalkış Mesafesi: 489 metre
İniş Mesafesi: 593 metre
G limitleri : +7 / -3,5g
Motor : 1 x PT6A-68T Pratt&Whitney
Motor Gücü : 1,600 shp
Uzunluk : 11.17 metre
Kanat Genişliği : 9.96 metre
Yükseklik : 3.70 metre