Ulaşım
13 Ara 2018 11:48 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 06:04

9 kişinin öldüğü hızlı tren faciası nasıl oldu?

Haber kanallarına kazayı değerlendiren konunun uzmanlarına göre, böyle bir kaza hemen hemen hiç görülmemiş.

9 kişinin öldüğü hızlı tren faciası nasıl oldu?
Kaza, saat 06.30 sıralarında Yenimahalle ilçesinde meydana geldi. Ankara’dan Konya’ya gitmek üzere, Yüksek Hızlı Tren Garı’ndan hareket eden yüksek hızlı tren, yaklaşık 4 dakika sonra Marşandiz İstasyonu’na geldiğinde yol kontrolü yapan kılavuz tren ile çarpıştı. Hızının 80- 90 kilometre civarında olduğu belirtilen yüksek hızlı trenin iki vagonu raydan çıktı. Kazanın olduğu bölgede bulunan üst geçit de vagonların üzerine yıkıldı. Kazanın ardından bölgeye çok sayıda itfaiye sağlık, polis ve kurtarma ekipleri sevk edildi. Kazada, ilk belirlemelere göre 9 kişi yaşamını yitirdi, 47 kişi de yaralandı. Vagonlardan çıkarılan yaralılar, bölgedeki hastanelere kaldırıldı.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ‘Yüksek Hızlı Tren yol kontrolü yapan lokomotife çarptı. Kontrol lokomotifinin o rayda olmaması gerekiyordu. Çarpışma sonrası tren raydan çıkarak üst geçide çarptı. Çarpmanın etkisiyle üst geçit trenin üstüne çöktü’ denildi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

“Ankara’da sabah saatlerinde Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Trenin, Marşandiz istasyonuna girişi esnasında raylarda bulunan kılavuz tren ile çarpışması sonucu meydana gelen kaza ile ilgili olarak yürütülen çalışmalarda yapılan son tespitlere göre 1'i makinist 7 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 3'ü ağır olmak üzere 46 vatandaşımız da yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlarımız ilimizdeki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmıştır.

Kaza yerinde arama kurtarma çalışmaları devam etmekte olup gelişmelerden kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir.”



SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kazayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

‘Ankara-Konya seferini yapan YHT’nin Yenimahalle’deki Marşandiz istasyonunda yapmış olduğu kaza ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır’ denen başsavcılık açıklamasında, olaya ilişkin üç savcının görevlendirildiği duyuruldu.



UZMANLAR NE DİYOR?

Haber kanallarına kazayı değerlendiren konunun uzmanlarına göre, böyle bir kaza hemen hemen hiç görülmemiş. Çünkü, hızlı trenin hattını kontrol edip "Yol temiz" raporu vermesi gereken klavuz tren Konya'ya hareket eden trenin hattında duruyor ya da (henüz bilinmiyor) hareket halindeydi.