Ekonomi
18 Eki 2016 18:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:45

Hava muhalefeti balık fiyatlarını yükseltti

Marmara ve Kuzey Ege'de etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle balıkçıların denize açılamaması tezgahlardaki balık miktarını azaltırken, fiyatları da bir gecede çıkardı. Balık halinde düne kadar 5 liradan satılan palamudun fiyatı 15 liraya, hamsinin kasası 70 liradan 110 liraya, sardalyanın ka

Hava muhalefeti balık fiyatlarını yükseltti
Eylül ayında "Vira Bismillah" diyerek denizlere açılan gırgır ve trol tekneleri hava muhalefeti nedeniyle avcılığa ara verince tezgahta balık miktarı azaldı, fiyatlar yükseldi.


Balıkesir Bölgesi Su Ürünleri Avcılık Birliği Başkanı Nihat Işık, Marmara Denizi'ndeki fırtınanın balık fiyatlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

Işık, son 4 yılın en çok palamut gelen ilçeleri Bandırma ve Erdek'te, haldeki balık çeşitleri ve sandıklarda azalma görüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Şiddetli poyraz nedeniyle Kapıdağ çevresinde avlanan büyük balıkçı tekneleri Erdek balıkçı barınağı ile Narlı ve İlhanlar balıkçı barınaklarına demir attılar. Diğer tekneler ise Tekirdağ ve Silivri'de fırtınanın dinmesini bekliyorlar. Pazartesi günü Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Bandırma Balık Hali'ne 2 bin çift Karadeniz, bin çift de yerli palamut geldi. Geçtiğimiz günlerde Karadeniz'den gelen palamutların toptan çift fiyatı 9 lira iken 13-14 liraya, 12 lira olan yerli palamudun çifti ise 18 liraya yükseldi. Düne kadar 5 liraya satılan palamut 10 liradan, 10 liraya satılan iri palamutlar da 15 liradan etiketlendi."

Işık, az miktarda çıkan hamsinin kasasının 70 liradan 110 liraya, sardalyanın kasasının ise 40 liradan 50 liraya çıktığına işaret ederek, "Diğer balık fiyatları da fırtınadan nasibini alarak yükseldi." dedi.

Çanakkale

Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı HASAN Uysal da son günlerde hava şartları nedeniyle balıkçıların denize açılamadığını söyledi.

Karadeniz'de 7 ila 9, Kuzey Ege'de ise 6 ila 8 kuvvetinde esen rüzgarın balıkçılara sıkıntı yaşattığını belirten Uysal, "Şiddetli rüzgar nedeniyle balıkçılar denize açılamıyor. Durum böyle olunca tezgahlardaki balık azaldı. Haliyle durum fiyatlara da yansıdı." diye konuştu.

Uysal, balık azalınca tezgahlarda palamudun 10 ile 15 lira arasında satılmaya başlandığını dile getirerek, "Tahminen bu hafta sonuna kadar rüzgar şiddetini azaltacak. Son günlerde balık Karadeniz bölgesinden geliyordu, ancak rüzgar orada da şiddetli esiyormuş." ifadesini kullandı.

Yalova

Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak da olumsuz hava şartlarının 2 gün sürmesinin beklendiğini, balık tezgahlarında fazla sıkıntı yaşanmayacağını dile getirdi.

Tokalak, olumsuz hava koşullarının balık fiyatlarına yansımasının normal olduğunu belirterek, "Hafif bir oynama olacak. Şimdi yaklaşık 10 liradan satılan palamut 10, 12, 15 liraya kadar satılabilir. Ondan sonra normal seyrine döner." diye konuştu.