Ekonomi
27 Mar 2015 08:13 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:31

Hacılara yemek müjdesi

Türk yemek sanayicileri, kutsal topraklara hac ve umre için giden hacıların yemeğini yapmaya talip oldu. TÜRSAB'ın da destek verdiği proje, Diyanet İşleri Başkanlığı'na sunuldu

Hacılara yemek müjdesi
Türkiye'den kutsal topraklara hac ve umre için gidenlerin yemek sorunu çözülüyor. Yemek Sanayicileri Konfederasyonu (YESİDEF) ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Türk hacılarıyla başka ülkelerden gelenlere yemek üretmek için proje başlattı. İki kurum Diyanet İşleri Başkanlığı'yla görüşerek, projeyi onaya sundu.

ÜÇ KURUM EL ELE VERDİ
Halen iki Türk şirket, Mekke'de yemek üretimi işi yapıyor. Buradaki açığı fark ederek harekete geçtiklerini söyleyen YESİDEF Başkanı Hüseyin Bozdağ, şöyle konuştu: "Diyanet ve TÜRSAB'la görüştük. Federasyon olarak, Türk hacıların Suudi Arabistan'daki hac döneminde yemek ihtiyaçlarını karşılamaya talibiz. Türk hacılar Suudi Arabistan'da hac döneminde 3 milyar TL'lik harcama yapıyor. Bu ülkede yemek sektörü de çok profesyonel değil. Hac döneminde berber, lastikçi gibi işi yemek olmayan kişiler de bu alanda hizmet vermeye çalışıyor. Bu nedenle hacılarımızın yemeklerini vermek istiyoruz."

FABRİKA KURACAK
Projenin Türkiye ekonomisine de katkı sağlayacağını anlatan Bozdağ, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un da destek verdiğini vurguladı. Başkan Bozdağ, "Türk hacılara yemek vermek amacıyla önümüzdeki yıl görüşmeleri detaylandıracağız. İki üyemiz şu anda orada yemek işi yapıyor. Türk yemek sanayicisi de fabrika kuracak. Mekke'de hem Türk hacılara hem de diğer ülkelerden gelenlere yemek vermeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

YILDA 80 BİN TÜRK HACI OLUYOR
Türkiye'den her yıl 80 bine yakın vatandaş hac ve umre ibadeti için kutsal topraklara gidiyor. Hac ve umre döneminde, 3 milyar liralık harcama yapılıyor. Bunun da büyük kısmını beslenme giderleri oluşturuyor. Proje hayata geçerse, Türk hacılar hem sağlıklı hem de damak tadına uygun beslenecek.