Konut Haberleri
31 Ağu 2015 16:06 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:17

Gurbetçiler dikkat: Arabanızın yarı fiyatına...

Her yıl yaz aylarında yüz binlerce gurbetçinin kendi araçlarıyla seyahat ettiği Türkiye'de 'gümrük ve trafik mevzuatında' sık sık yapılan değişiklikler vatandaşları mağdur ediyor.

Gurbetçiler dikkat: Arabanızın yarı fiyatına...
4458 sayılı Gümrük Kanununun 238. maddesine göre araba ile Türkiye'ye kim giriş yapmışsa aracı sadece o kişi kullanabiliyor. Ayrıca götürdüğü arabasını Türkiye'de bırakarak 'gümrük beyansız' şekilde ülkeden çıkınca da ağır cezalar ödemek zorunda kalabiliyor.
Vatandaşların habersiz olduğu bu yeni mevzuata göre araç sahibi veya en yakınları bile olsa aracı kısa süreli olsa da hiçbir şekilde kullanamıyor. Aracın içerisinde sürücünün yanında da bulunsa yeni gümrük mevzuatına göre Türkiye'ye giriş yapılan aracı sadece gümrükte tescilli sürücü kullanabiliyor. Arabanın başkaları tarafından kullanıldığı tespit edildiği takdirde araç bedelinin yüzde 20'si oranında fahiş bir ceza ödemek zorunda kalınabiliyor.

Diğer önemli husus da Türkiye'den araçsız çıkış yapıldığı takdirde ağır ceza ödemek zorunda kalınıyor. Bu nedenle araç Türkiye'de bırakılacaksa mutlaka gümrüğe teslim edilip gerekçesinin beyan edilmesi gerekiyor. Aracı ancak Türkiye'ye getiren kişi tekrar çıkarabiliyor.

Türkiye'ye seyahat eden vatandaşların çoğu bu mevzuattan habersiz olunca ağır cezalar ödemek zorunda kalıyor. Polis, bu durumdaki araçları tespit ettiği takdirde hemen el koyuyor ve aracın değerine göre yarı fiyatına kadar ceza kesebiliyor. Bu ceza ödense bile bir sürü bürokratik işlem ve günlerce uğraştıktan sonra araç gümrükten teslim alınabiliyor. Gümrükteki teslim aşamasına kadarki masraflar da cabası.

Yeni Gümrük Kanunu'na göre aracı yurtdışına çıkarırken ya da bir gümrük idaresine teslim ederken bilgisayardaki giriş kaydının kapatılması ve pasaporttaki "taşıt vardır" kaşesinin iptal edilmesi gerekiyor.

Bükreş'te ikamet eden bir Türk işadamı da yeni Gümrük Mevzuatı nedeniyle mağduriyet yaşayanlardan. Arazi aracıyla Türkiye'ye giden Türk vatandaşının aracı gümrükte büyük oğlu adına giriş yapılmış. Küçük oğlunun acil bir ilaç için kısa süreli eczaneye gitmesi gerektiğini anlatan işadamı, yolda polisler tarafından durdurulan araca yeni gümrük mevzuatı gereği el konulduğunu aktardı. İşadamı, aracın fiyatını tespit ettirerek bedelinin yüzde 20'sini ceza olarak ödemek zorunda kalmış. Arabasının işlemlerinin devam ettiğini belirten işadamı, yaşadığı bürokratik işlemler nedeniyle büyük sıkıntılar çektiğini kaydetti.

Araçla Türkiye'ye gittikten sonra arabayı Türkiye'de bırakarak "gümrük beyansız" çıkış yapan Bükreş'teki başka bir Türk vatandaşına da 74 bin TL ceza kesildiği öğrenildi.