Konut Haberleri
10 Ara 2017 13:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:35

Gurbetçiler konut atağında

Yurt dışında yaşayan Türkler, döviz fiyatlarındaki artış sonrası Türkiye'deki emlak yatırımlarına hız verdi.

Gurbetçiler konut atağında
Döviz kurunun ani bir şekilde yukarı doğru fırlaması ekonomi üzerinde bazı olumsuz etkiler yaratsa da, gurbetçiler açısından durum tam tersi. Vatan Gazetesi'nin haberine göre; döviz artışını fırsat bile gurbetçiler emlak alımlarını ciddi miktarda arttırdı. 

Realty-Tr Dünya Başkanı Fatih Elibol, dövizde yaşanan artışların neticesinde ofislerine gelen ziyaretçi sayısında ciddi artış yaşandığını söyledi. Elibol, ağırlıklı olarak İngiltere, Avrupa ve Arap ülkelerinde yaşayan Türkler'in memleketlerine yatırım yapmak için böyle dönemlerde ön plana çıktıklarını söyledi.

Artış miktarı yüzde 23'ü buldu

Aylık yüzde 23 satın alma artışının olduğunu belirten Elibol, "Son 3 ay öncesiyle kıyasladığımızda, ofislerimizi ziyaret edenlerin oranında önemli bir artış söz konusu. Bu kişilerin çoğunluğunu Türkiye’de gayrimenkul almak isteyen gurbetçiler ya da yakınları oluşturuyor. Çağrı merkezimize Türkiye genelinde ayda ortalama 300 kişi başvuruyor ve satın alma kaydıyla aradığı özellikleri bildiriyor. Bu temasların sonucuna baktığımızda geçtiğimiz yıla göre aylık yüzde 23 satın alma artışı görülüyor." ifadelerini kullandı.

İstanbul ve İzmir ilk sırada 

"Dövizdeki artış gurbetçilerin satın alma kriterlerini de yukarı çıkardı" diyen Elibol, "3 ay önce 300 bin liralık bir konut almak isteyen bir gurbetçi, aynı döviz bütçesiyle şimdi daha lüks bir konutu alıyor" dedi. Elibol, gurbetçilerin emlak yatırımlarını ağırlıklı olarak akrabalarının yaşadığı şehirlere yaptıklarını söyledi. Elibol, "İstanbul ve İzmir alımların arttığı illerin başında geliyor" dedi.

Karadeniz'e yabancı ilgisi var

Yabancı yatırımcılar da rotasını Türkiye’ye çevirdi. Elibol, yabancıların İstanbul ve Karadeniz Bölgesi’ne ilgi gösterdiklerini söyledi. Elibol, "Yabancı fonların alımlarında yüzde 15’lik artış var. Araplar’ın Karadeniz Bölgesi’ne olan ilgisi artarak sürüyor. Trabzon ile başlayan bu alakanın, son haftalarda Ordu’ya kaydığını net olarak gözlemliyoruz." açıklamasında bulundu.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, yabancılara Ekim ayında 2 bin 677 konut satıldı.