Sektörel
12 Mayıs 2016 15:00 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:19

Güneş enerjisine en fazla yatırım yapan il Erzurum

Erzurum Pasinlerde Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ergüney tarafından kurulan güneş enerjisi santrali üretime geçti.

Güneş enerjisine en fazla yatırım yapan il Erzurum
Güneş enerjisine yapılan yatırımlar bölge gelişimine büyük oranda katkı sağlıyor. Bu illerden biri olan Erzurum, Pasinler Ovası'nda kurulan 2 megavatlık güneş enerjisi santralinin ardından planlanan yeni yatırımlarla bu alanda merkez olma yolunda ilerliyor.

Erzurum Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı da olan işadamı  Zafer Ergüney tarafından Pasinler Ovası'nda bulunan dağlık alanda kurulan güneş  enerjisi santrali üretime geçti.

Ergüney, 30 yıldır enerji sektörünün içinde olduğunu  ifade ederek, güneş enerjisinden elektrik üretimi için 2002 yılından bu yana  araştırma yaptıklarını belirtti.

Kış kenti olarak bilinen Erzurum'da güneş potansiyelinin Türkiye  ortalamasının üzerinde olduğunu tespit ettiklerini ve ilk aşamada deneme amaçlı  kendi firmalarının çatısında 30 kilovat güçle üretim yaptıklarını anlatan  Ergüney, şunları kaydetti:

"Çatıya kurduğumuz 30 kilovattan beklenilen randıman alınınca arazi  çalışmasını düşündük ve sonucunda bölgede 2 megavatlık yaklaşık 2 - 2,5 milyon  avro civarında yatırımın temelini attık. Sistemde 1 megavatta 4 bin panel  kullanılıyor. Geçen sene sonunda 1 megavatını yetiştirerek sisteme verip üretimi  aldık. Diğer megavatını bu yaz faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca horasan  bölgesinde 1-5 megavatlık başvurumuz var. Diğer bölgelerle toplamda 20 megavat  civarında 20-30 milyon avroluk bir yatırımı şehrimize yapmanın planını ve  projesini yapmaktayız. Çatıya kurduğumuz sistem devreye gireli bir yılı geçti.  Burada kurduğumuz sistem ise yakın zamanda devreye girdi ve santral verilerini  ölçmekteyiz. Denememiz neticesinde aldığımız veriler beklentilerimizin çok çok  üzerinde."

Ergüney, hukuki altyapının 2010 yılında oluşturulmasıyla Türkiye'nin  gündemine gelen güneş enerjisinin, henüz ciddi üretim kapasitesine erişemediğini  dile getirdi. Yakın zamanda toplam enerji üretimi payı içinde güneş enerjisi  üretiminin artacağını vurgulayan Ergüney, şöyle devam etti:

"Güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı Türkiye genelinde son  yılda yüzde 1-2 seviyesine gelmeye başladı. İnanıyorum 2-3 yıl içerisinde  özellikle Türkiye'de ve Erzurum'da güneş enerjisinden elektrik üretimi ülke  ekonomisinde ciddi bir potansiyele ulaşacaktır. Çünkü yatırımcı için ham madde,  pazar payı, yatırım ve işletme maliyeti ön plana çıkar. Ham madde maliyetine  bakıldığında, güneş olduğu için herhangi bir maliyeti yok. Ekonomik sıkıntılardan  dolayı maliyetin yükselmesi sorunu yok. Pazar konusunda, devlet alıcısı olduğu  için payı belli. İşletme maliyetinde ise mekanik aksam çok fazla olmadığı için  çok ciddi bir işletme maliyeti yok. Sadece yatırım maliyeti var bunun, o da 6-7  yıl içerisinde kendini amorti ediyor."

Erzurum güneş enerjisinde ideal

Elektrik mühendisi Miraç Yılmaz ise Erzurum bölgesinin güneş enerjisi  bakımından ideal özelliklere sahip olduğunu söyledi.

Erzurum'un hem güneşli gün sayısının fazla hem de ortam sıcaklığının  düşük olmasıyla güneş enerjisinden elektrik üretimi için çok uygun bir bölge  olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Güneş enerjisi, ortam sıcaklığının düşüklüğünde daha iyi verimde  çalışıyor. Biz bunu bilerek bu işe girdik. Aldığımız verim değerleri  hesapladıklarımızdan yüksek çıktı. Bu anlamda mutluyuz ve Erzurum'un bu tür  yatırımların yapılabileceği bir bölge olduğunu düşünüyoruz. Ortam sıcaklığının  düşük oluşu, zeminde aylarca kar kalışı, güneşin sürekli ortada oluşu, karın  yansıması, üretimde artışa sebep oluyor. Beklediğimizin çok üzerinde üretim  alıyoruz."