Ekonomi
06 Tem 2015 07:28 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:54

Yok böyle iş! Bu ofiste uyku serbest! Üstelik İstanbul'da...

ABD’li teknoloji devi Google, Türkiye’deki ofisini iki kat büyüterek, Silikon Vadisi’ndeki gibi ‘çılgın’ diye tabir edilen bir merkez ortaya çıkardı...

Yok böyle iş! Bu ofiste uyku serbest! Üstelik İstanbul'da...
Çalışanlarına oyun oynayacakları rahat ve eğlenceli bir ortam sunan Google, Hürriyet’e açtığı yeni merkezinde tasarladığı uyku odalarıyla da ‘rüya’ gibi bir iş olanağı sağlıyor.

Dünyadaki ofis tasarımı kavramını değiştiren şirketlerin başında şüphesiz Google geliyor. Çalışanlara yönelik sunduğu ’çılgın’ olanaklar sayesinde şu anda birçok şirket, ‘Google ofisi’ hayalini gerçekleştirmeye çalışıyor. Türkiye’de de 2012’de özel tasarımla yeni bir ofis açan şirket, bu ofisini büyütmeye devam ediyor. Silikon Vadisi’ndeki ofisi aratmayacak yeni özelliklerle donatılan Google Türkiye’nin ofisi iki kat daha büyüdü. İstanbul, Levent’te yer alan yer alan Google’ın yeni ofisini Google Türkiye Genel Müdürü Bülent Hiçsözmez ile gezdik.

Verimin nedeni...
Ofis, Google’ın özel iç mimarları tarafından tasarlanarak yaklaşık 8 ayda tamamlandı. Tüm Google ofislerinde olduğu gibi bu ofiste de şirketin tüm farklılığını yansıtan detaylar bulunuyor. Ofiste ilk dikkatimizi çeken o da uyku odası oldu. Daha önce çalışanlarına özel masaj odası bulunduran şirket, bu kez çalışanların uyuması için özel bir de oda tasarlamış. Ses geçirmeyen kulaklık takan Google çalışanları uyku kapsülünün ön kısmını kapatıyor ve burada kestirebiliyor. Hiçsönmez’e ‘Rüya’ adındaki odayı anlatırken “Çalışanların uyuma süresi ne kadar” diye sorduk. Odada uyuma süresinin sınırlandırılmadığını ifade eden Hiçsönmez, “Bizim için önemli olan verimli çalışmak. Gün içinde herkesin uykusu gelebiliyor. Uykusu gelen çalışanlar bu odaya gelip birbirinin hakkına saygı göstererek istediği kadar uyuyabiliyor. Ancak sonrasında daha verimli çalışıyor. Bu yüzden çalışanların bu ihtiyacını karşılamak istedik.

Konuşmak kesinlikle yasak
Uyku odasından sonra dikkatimizi ‘SSSS’ gibi bir ilginç bir ada sahip olan oda çekiyor. Hiçsönmez, bu odada kesinlikle konuşmanın ve gürültü yapmanın yasak olduğunu söylüyor. Google ofislerinin her zaman çalışanların arasındaki iletişimi arttırmak için tasarlandığını belirten Hiçsönmez, “Ofisteki tüm alanların bir amacı var. Hava katmak için yapılmış birşey yok. Örneğin, üst katta salıncaklar var. Bu salıncaklar gerçekte kullanılıyor. Bunun gibi bu ‘SSSS’ odası da bir amaç için var. Kafa dinlemek isteyenler, bu odaya gelip, sessiz bir şekilde vakit geçirebilir. Konuşmak isteyenler ise mutlaka dışarıya çıkmak zorunda” diye konuşuyor. Hiçsönmez’in paylaştığı bilgilere göre Google ofislerindeki çalışan sayısı sürekli değişiyor. Proje ekiplerinin sürekli gezdiğini söyleyen Hiçsönmez, Türkiye ofisine İrlanda veya Dubai ekiplerinden birçok çalışanın gelip çalışmalara katıldığını sözlerine ekliyor.

Yok böyle fotokopi
* Google’ın yeni Türkiye ofisinde olanlar sadece bunla sınırlı değil. Örneğin, fotokopi odasının bir duvarı tamamen kelime oyunu oynamak için tasarlanmış. Yazıcıdan çıkış almak isteyenler sıra beklerken burada kelimelerle oyunuyor.
*Ofisin birkaç masasında yapbozlar yapılmayı bekliyor.
* Dinlenme alanındaki tahtaya herkes istediği notu yazabiliyor.
* PlayStation ve langırt gibi eğlence araçları da Google ofisinin demirbaşları arasında.

Türkler'in ilgisi büyük
GOOGLE’ın Türkiye’deki ofisini büyütmesinin sebebi Türkler'in internete ve dijital dünyaya olan ilgisi. Türkiye’deki potansiyelin her geçen gün daha fazla kıymeti anlaşıldığını belirten Hiçsönmez, “Türkiye’de yaşayanların hayatına internet daha fazla girmesiyle Google da büyüyor. Şu anda Türkiye’de pazarlama, tanıtım ve danışman departmanlarımız var. Bu departmanlarla şirketlerin internet ekosisteminde reklam uygulamalarımızı kullanarak finansal fayda sağlamalarını amaçlıyoruz. En küçük KOBİ’den en büyük KOBİ’ye kadar dokunuyoruz. Ürünlerle ilgili de çalışmalar yapıyoruz. Google ürünlerini Türkiye’ye uygun hale getiriyoruz” diyor. İnternet kullanıcılarının artık yeni ihtiyaçları olduğunu belirten Hiçsönmez şunları söylüyor: “Şu anda en büyük dinamizm gördüğümüz yer online videolar. İnternetin mobile doğru kayması da bizi çok cezbediyor. Bunlara ek olarak biz Türkiye’de ekosistem yaratmak istiyoruz. Türkiye’deki KOBİ’ler çok fazla. Onlara Google imkânlarını anlatmak için çok çaba sarfediyoruz. Bu ekosistemi büyütmek için yatırımlarımız da her geçen gün arttırıyoruz.”

Haber: Ahmet Can Fotoğraflar: Levent KULU/Hürriyet