Röportaj
22 Eki 2014 08:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:01

Gök ve deniz birleşti

Kartal’ın nezih bölgesinde denize nazır yükselen Gökdeniz Kartal, uygun aidat ve sosyal imkanlarıyla da göz dolduruyor

Gök ve deniz birleşti
Gök ve denizi birebir projelerinde yaşatma iddiasıyla yola çıkan Gülsa İnşaat&Bay Yapı Ortaklığı, Kartal’da yükselttiği Gökdeniz Kartal’ı ve detaylarını emlakeki.com’a anlattı…

- Gökdeniz Kartal’ı anlatabilir misiniz?

Bay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Okyay Ertaş: Gökdeniz Kartal’ın en temel özelliği, aileye hitap etmesidir. Biz burayı planlarken aile tarzı bir site tasarladık. İnsanlar rahatça havuz ve havuz başını kullansın, çocuğuyla sakince bahçesinde gezinebilsin ve güvenle oyun alanlarında eğlenebilsinler  istedik.  Vatandaş artık bunları arıyor.

Gülsa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Satıcı: Ticari ve konut bir arada olunca yaşamın kalitesi kalmıyor, yani o sitede yaşayanlar mutlu olamıyor.  Mesela çocuğunuz rahatça güvenli alanlarda koşup oynayabilmeli. Bu yüzden biz bu alanları da daireleri de büyük tuttuk.



** Projenizin ismi neden Gökdeniz?
M.O.E: Gökdeniz güzel değil mi? Bizim birinci prensibimiz Türkçe isimdi. İlk başta Deniz'i bulduk. Çünkü bu projeye başlarken Kartal'a gelmemizin sebebi deniz manzarasıydı. Buradaki en ciddi lokasyonlardan biri de denize yakın olması. Deniz buradan geldi yani Gök ismi de yüksek olmasından dolayı yaptık ve Gökdeniz ismini çok beğendik, çok iyi bir sonuç elde ettik.

** Bir blok gök, bir blok deniz gibi mi?
M.S.S: Evet, arka blok gök blok, ön blok ise deniz...2 tane daha sahilde projemiz var ama birisi küçük birisi büyük. O küçük projeye Gökdeniz Sahil diyeceğiz. Gökdeniz Kartal’ın en temel özelliğii; aile tarzı bir site tasarladık buraya metronun ve sanayinin olmasıyla ticari yapılmaya başlandı. Daha sonra ticari şişince ticari artı konut yapmaya başlandı. 

Ticari ve konut bir arada olunca yaşamın kalitesi kalmıyor, yani o sitede yaşayanlar mutlu olamıyor. Mesela çocuğunuz rahatça güvenli alanlarda koşup oynayabilmeli. Bu yüzden biz bu alanları da daireleri de büyük tuttuk. Sizin bir çocuğunuz var, yaşlısınız çocuğunuz dışarı çıktığı zaman Allah muhafaza... Biz alanlarıda büyük tuttuk. 1+1'ler 84 metrekareden başlıyor. Şu ana kadar 5 tane 1+1 satıldı ve alanların 4 tanesi otourmak için aldı. Artık yeni Türk nesli yaşlanınca yalnız yaşıyor. 

1+1'de yaşamayı tercih ediyorlar, hem temizlik açısından hem de ekonomik giderleri daha kolay . Kartal projesinin temel şeyi bir rezidans... Bu bölge de Kartal'ın en nezih bölgelerinden biri. 
Sosyal donatılarımızı buna göre tasarladık. Rakiplerimizi analiz ettik. Sosyal alanları dışarı açınca güvenlik zaafiyeti ortaya çıkıyor. 

M.O.E: Biz yeterince bir sosyal alan yaptık: Yürüyüş alanları, havuz, fitness, kafe alanı... Ev hanımlarının çocuğunu dışarı bırakabileceği, çalışan insanların akşamları buluşabileceği çok şık bir ev hayali oratay çıkardık. Gerçi proje ev olmasına izin vermiyor ama... Ben hiç dikine binalar yapmak istemiyorum ama ticari mantaliteler manzaradan dolayı bunu gerektiriyor. 

Buradaki tüm alanların özelliği açılabilir pencere olması. Mesela proje yapıyorlar, insanlar pencere açamıyor ama artık firmalar bunu keşfettiler. Frmalar, proje 30 katlı da olsa bir salon camı açılabiliyor, mutfak camı açılabiliyor, Camınızı apartman yönetimi siliyor. Bu bizim projemizde yok. Balkon var her dairemizde. Balkon temel ihtiyaç.

** Kartal'ı seçmenizdeki temel neden nedir?
M.O.E: 
Ataşehir artık yeter doydu, pek yerde kalmadı, fiyatlarda uçtu gitti tabi. Şu anda Fikirtepe yapılıyor. Zaten Kadıköy'de, Üsküdar'da böyle bir proje yapma şansınız yok. Ya Sancaktepe’ye gideceksiniz, ya da Kartal'a. Bütün kentsel dönüşüm projeleri, 1 yıl emek istiyor. Kartal'da 2 tipli dönüşüm var. Bunlardan birisi fabrika dönüşümü, birisi de konut dönüşümü. Bizim projemizin yeri daha önce astsubay lojmanlarıydı. Biz bu denklemi çözdük 1 buçuk sene sürdü ve bölgenin en değerli yeriydi.

** Satışlar nasıl gidiyor?
M.S.S: Satışlar iyi. Şöyle iyi, biz piyasanın cafcaflı olduğu dönemlerde de inşaatlar yaptık. 1 ayda 30 daire sattığımızıda biliyoruz, ama şimdi devir o devir değil. Urartulardan beri müteahhitlik var. Konut ihtiyacı sonsuz. Bugün Nişantaşı'nda inşaat yapın, sonsuza kadar yapın... Bağdat Caddesi de aynı şekilde. Hem nüfus artıyor, hem de binalar eskidikçe yenilenmesi lazım. Bizim satışlarımızda buna göre gidiyor.
Ama öyle aman aman satış kimse beklemesin. Biz de daire satıyoruz şu anda 25-27 tane falan oldu,

** Kaç daire var peki?
M.O.E: Burası 204 daire, ve biz şu anda yeni temel attık, ön taleplerimizi de satışa çevirdik,

** Siz 120 tanesini satıyorsunuz galiba...
M.O.E: Evet biz 120 tanesini satıyoruz. Yüzde 20’yi geçtik, temelde yüzde 20’yi geçmemiz çok büyük başarı. Çünkü biz bu projeyi yaparken rakiplerimizi takip ettik, biz satışlarımızdan memnunuz.

M.S.S: Bizim satış staretajimiz şu; biz az kar edip tüketiciye kazandırmak istiyoruz ki böylede güzel bir proje ortaya çıkardık. Bir çok da yeni yatırımımız var, hızlı ve ucuz yapıp, az kar ederek tüketiciye kazandırmak istiyoruz.

** Prim beklentiniz nedir projede? Şu an ve proje bitimi süreci arasında?
M.S.S:
 Bizden ilk alanlar yüzde 30 gibi bir prim yapacak üstelik döviz veya enflasyon bazında… Yani bu da yüzde 50’ye rahat tekabul eder. Daha önce Acıbadem’de yaparak bitirdiğimiz projede ilk etapta 350 bin liraya sattığımız daire, yani 2 sene evvelden bahsediyorum; şu anda 1.2 milyon lira. Yani konutta prim vardır. Biz daha ucuza satıyoruz. Rakiplerde 4 500 5 000 fiyat ama bizde 4 000 4 500… Hatta deniz görmeyen daireler 3bin 750 lira. Satışlarımız da gayet iyi gidiyor.



** Projenizin kalbi diyebileceğiniz yer neresidir?
M.O.E: Bizim projemizde kalp sosyal donatılar… Şöyle çözdük işi, insanlar artık sadece ev almıyor. Dolayısıyla biz de sadece ev satımyoruz. Bir yaşam sunmanız lazım. Kafesiyle, parkıyla, yürüyüş alanlarıyla havuzuyla… Ama yşam konseptinin de hem ekonomik hem de çalışıyor olması lazım. Yani biz de böyle tasarladık. Mesela kapalı havuz hem maliyeti artırıyor hem de insanlar havuzu güneşlenmek için tercih ediyor.  Bu mevsim de 3 ay sürüyor ortalama 3 ay da havuz başı keyfini katarsak 6 ay. 6 ayda yeter zaten bir işletme için.

Aidatlar ne durumda olacak?
M.O.E: Aidatlar da uygun olacak. 100 metrekare bir daire için 250-300 lira civarı olacak. Bunu da çalıştık. Aidatı en çok artıran unsur kapalı havuz, ve camların temizliği aslında. Biz de bunu dahil etmedik projemize. Öyle bir cam sistemi de yaptık ki ortalama her daire kendi camını temizleyebilecek. Bu durumda da aidatlar düşük olacak. Çünkü aidatı yüksek tutarsanız dairenin değeri düşüyor. Yani projemizin ikinci avantajı da aidatların ekonomik olması olacak.

Proje bitiminde fiyatlarınız ne kadar artar?
** Mütevazi bir deyimle metrekare proje bitiminde çok rahat 5 bin-5 bin 500 lirayı bulur. Bu da ortalama daire bir daire için. Elbette deniz görenler daha fazla artacaktır. Mesela şu anda projenin Kartal Adliyesi’ne yakınlığından dolayı, hakim ve savcılardan çok yoğun biir ilgi var.

Yabancı ilgisi var mı projeye?
M.S.S:
 Buraya en fazla Azeri gelir. Çünkü burası daha kozmopolit bir bölge yaşam alanları ve ofisleriyle. Bir de daha çok yabancı girmez buraya. Bölge kendi halinde ve iç içedir. Kültür farkı ortaya çok çıkar. Bu da sıkıntı yaratır.

Bitiş tarihi nedir?
M.S.S:18 ay sonra yani 2016 nisan-mayıs gibi oturumlar başlar. Hızlı yapmak ve bitirmek istiiyoruz.

Peki yeni yatırımlar yeni projeler nedir?
M.S.S: 2 tane yeni yatırımımız olacak.  Biri Kartal’da biri de sahilde olacak.  500-600 konutluk bir yatırımımız var. Bunu bitiridiğimiz zaman açıklayacağız. Bir kısmı kentsel dönüşüm bir kısmı arsa şeklinde ilerleyeceğiz.  Yüzde 8 KDV üzerinden gideceğiz. Biri 180 diğeri 210 konutluk projeler olacak. Anlaşmalar sağlandı ama malzeme insan olunca bazen sıkıntı olabiliyor. 1 yıldır uğraşıyoruz mesela. Bir diğer baktığımız yer de Beykoz bölgesi açıkçası. Biz site tarzı projeler yapmak istiyoruz ve bu formatta ilerlemek niyetteyiz. 

M.O.E: Biz az satıp, satış finansmanıyla yürüyüp, insanlara prim yaptırmak istiyoruz. Proje yapmak istiyoruz. Amaç insan ve insan mutlu etmek. Bir kişiyi mutlu etmek demek akraba, eş, dost da gelmesi demek sizin projenize. En az 200 dairelik projeler yapacağız. İmar sıkıntısı yaşamamak gerekiyor bir proje yaparken. Emsaller üzerinden gitmek de yarar var. Karşılaması gerek bazı durumları buna nüfus da dahil. O yüzden Beykoz’a doğru ilerliyoruz. Derli toplu bir iş yapmak önemlidir. Bu güzel kenti mahvetmemek gerek.

Sadece gayrimenkulde mi varsınız ve olacaksınız?
** Evet. En iyi iş bildiğiniz iştir. Biz de bu alanda var olacağız. Yatırım firması olarak gitmeyi düşünüyoruz. Para kazanırken başka sektörlere girmek istemiyoruz.

Türkiye’de konut krizi olur mu?
** Ciddi bir konut krizi olmaz Türkiye’de. Çünkü satılmayan konut yok. Frene basar azaltırsınız ama durduramazsınız. Krizi yanlış proje çözenler yaratır sadece. Dalgalanma olur ama kimse çökmez. En fazla ucu ucuna satar ve kazanırsın. Çünkü belirli bir kar marjı var. Zarar edenler de işi bilmeyenlerdir.