Ofis Projeleri
28 Oca 2014 17:01 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:50

Genel Müdürü Maslak No/1 Ofis Plaza'yı değerlendirdi

Maslak No/1 Ofis Plaza Genel Müdürü Murat Karaçay, projeyi ve 2013-2014 gayrimenkul sektörünü değerlendirdi

Genel Müdürü Maslak No/1 Ofis Plaza'yı değerlendirdi
Projenin konumu ve Maslak bölgesi hakkında bilgi verebilir misiniz ?

Proje İstanbul’un göz bebeği  olan Maslak’ta bulunuyor. Maslak No/1 ismi, posta adresinin Eski Büyükdere Cad. No:1 olduğu için proje de Maslak No/1 adını aldı. Maslak bölgesi İstanbul’un en merkezi iş alanlarından biridir. Maslak’ta kira bedelleri en yüksek bölgeler arasında olmasına rağmen, yine de firmaların ilk tercih ettiği bölgelerden biridir. Maslak No/1 projesi, Maslak’ta trafikte sorun yaşamadan ana arterlere çıkacağınız tek plazadır.

Maslak’ta fiyatlar nasıl ?

Yeni projelerde sunulan hizmet ve imkanlara göre fiyat aralıkları değişmektedir. Maslak’taki ofis plaza kira bedelleri 27$ ile 40$ dolar arasında değişmektedir.

İstanbul’da öne çıkan semtler ve piyasa hakkında genel bir değerlendirme alabilir miyiz ?

Maslak, Zincirlikuyu ve Levent bölgeleri Avrupa yakasının yükselen yıldızlarıdır. Anadolu yakasında ise Kavacık ve Ümraniye’nin merkezi ofis plaza bölgesi olduğunu düşünüyorum. İstanbul genelinde, A plus ve A sınıfı ofisleri konuştuğumuzda, ticari ofislerin toplam metrekaresi yaklaşık 3,5 milyon metrekare bir ofis alanı bulunmaktadır. 2014 yılı sonunda buna 3 milyon  metrekare daha eklenecek diye bir öngörümüz var. Bu durum ofis piyasasında hem fiyatları hem de metrekareleri artıracaktır.

Dünya ya baktığımızda İstanbul’la karşılaştırmak mümkün mü ?

Ofis piyasasında metrekare fiyatları olarak konuşursak, dünyaya baktığımızda İstanbul en pahalı ilk 20 - 25 içine adaya olabilir diyebiliriz. En pahalı şehir Londra’da metrekare başlangıç fiyatları neredeyse 150-160 $ civarındadır. Amerika, Uzak Doğu ve Londra yabancı yatırımcıların en çok tercih ettikleri yerlerdir. İstanbul ise son dönemde yabancı yatırımcılar tarafından beklenenden daha fazla ilgi görmeye başladıysa da politik dalgalanmalar bunun büyük kısmını görmemizi engelledi.

Ticari gayrimenkule olan talep ileride nasıl olacak ?

Ticari gayrimenkule yatırım, yabancı sermaye geldiği sürece artacaktır. Yabancı sermaye ne kadar çok satın alma yaparsa, arkasındaki buna bağlı sektörlerde de satın alma ve kiralamalarla ilgili talepler olacaktır. Yabancı sermayelerin gelişi Türk firmaları da tetikliyor. Gerek rekabet ortamı gerek prestij için kendilerini aynı yerlerde konumlandırmak istiyorlar.

Ticari gayrimenkul ofis piyasasına baktığımızda 2013 yılını nasıl yorumlarsınız ? 2014’ten neler bekliyorsunuz ?

2013 ‘ün üçüncü çeyreğinden başlayarak projemizdeki ofis katlarına talep artışları başladı. Piyasada hareketlenmeler var. Ama bu hareketlenmelere dahil olmak için yılın son çeyreğini bekleyenler de var. 2014’te ise dolar kuru bir dengeye oturursa ve tabi ki yerel seçimlerden sonra çok ciddi değişiklikler meydana gelmezse, gayrımenkul sektöründeki canlılık devam edecek diye düşünüyorum.