Konut Haberleri
29 Haz 2016 10:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:27

Gazze'ye 320 konutluk dev proje

Türkiye’nin İsrail ile vardığı anlaşma, projelere de hız kazandırıyor. Hizmete girmesi için gün sayılan 200 yataklı Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’nin tıbbi donanım ihalesi ağustosta yapılıyor. Ayrıca 320 konut da aralık da teslim edilecek...

Gazze'ye 320 konutluk dev proje
Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşmeye başlamasıyla Türkiye'nin Filistin ve Gazze'de yürüttüğü kalkınma projeleri de hız kazanacak. TİKA tarafından yaptırılan Filistin'deki en büyük hastane olacak 200 yataklı Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'nin tıbbi donanım ihalesi ağustos ayında yapılacak. Aynı zamanda eğitim-araştırma hastanesi olarak hizmet verecek tesiste, Gazze'nin ihtiyacı olan doktor ve hemşireler de yetiştirilecek. Hastanenin 2017 yılında hizmete girmesi hedefleniyor.

Türkiye-İsrail arasında imzalanan anlaşma Türkiye'nin Gazze'de yürüttüğü insani yardım ve kalkınma projelerine de olumlu yansıyacak. Bu projelerden önemlisi TİKA tarafından inşa edilen Türk Filistin Dostluk Hastanesi... 200 yatak kapasiteli hastanenin inşasına 2011 Mayıs ayında başlanmıştı. Filistin'in en büyük sağlık tesisi olacak hastanenin inşa süreci İsrail'in uyguladığı ambargo nedeniyle yavaş ilerledi. Hastanenin inşaatı ancak 2015 yılı sonunda tamamlanabildi.

Hastanenin tıbbi donanım ihalesi ise ağustos ayında gerçekleştirilecek. Tam teşekküllü bir eğitim- araştırma hastanesi olarak hizmet verecek tesiste, son teknoloji tıp ekipmanları yer alacak. Türkiye standartlarında yapılan hastanede, odaların çoğu tek kişilik olarak inşa edildi. Polikliniklerin yanı sıra 6 ameliyathanenin yer aldığı hastanede, mescit, kütüphane ve 300 kişilik konferans salonu yer alıyor.

Hastanede Gazze İslam Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesindeki doktor adayları eğitim görecek. Türkiye'deki üniversitelerle de işbirliği yapılması planlanan hastanede Gazze'nin ihtiyacı olan doktor ve hemşireler yetiştirilecek. Tıbbi donanım ihalesinden sonra 6 ay içinde hastanenin tüm cihazlarıyla kullanıma hazır hale geleceği, açılışın ise 2017 yılında yapılması hedefleniyor.

2016 yılı ocak ayında yapımına başlanılan 320 konutluk inşaat projesinde de çalışmalar tüm hızla devam ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, konutların savaşta evlerini kaybeden Gazzeliler için yapıldığını hatırlatarak şunları söyledi: "Savaş sırasında çok sayıda insanın evi yıkıldı. Birçok insan evsiz barksız kaldı. Onların barınması ile alakalı 320 konutluk bir inşaat projesinin aralık ayına kadar bitmesi planlanıyor. Gazze şartlarında 1 yıl gibi bir sürede bitecek olan bir proje. Buradaki insanların acil ihtiyaçlarını ve kalıcı ihtiyaçlarını önemsiyoruz ve buna göre çalışma planlanıyor. TİKA ve desteklerini esirgemeyen kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum." Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesi süreci hakkında önemli açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, TOKİ'nin Gazze'de konut projesi yapacağını ve Erez sanayi bölgesinin yapımına başlanacağını müjdelemişti.

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Gazze'ye giden yardımın sembolik olduğunu ve yardımların devam edeceğini belirterek şöyle dedi: "Ambargonun kalkması ile birlikte daha kolay ve daha ucuz yardım ulaştırabileceğiz. Lady Leyla gemisinin ardından temel sağlık, eğitim, alt yapı gibi hizmetler de sağlanacak. Diğer ülkelerden yapılacak yardım AFAD, TİKA ve KIZILAY üzerinden ulaşacak. Gazze'ye afet deposu yapılacak. Kudüs hastanesinin onarımı da 2 milyon lira maliyetle Kızılay tarafından sağlanacak."

Türk Kızılayı, Deniz Feneri Derneği ve Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından hazırlanan 10 bin ton gıda kolisi Gazzeliler için yola çıkıyor. Yardımı götürecek olan Lady Leyla gemisi, 1 Temmuz Cuma günü saat 12.00'de Mersin Limanı'ndan hareket edecek. AFAD koordinasyonundaki gemi, iki günlük yolculuğun ardından İsrail'in Aşdod Limanı'na varacak. Hazırlanan 10 bin oyuncak ile de bayram öncesi Gazzeli çocukların yüzü gülecek.
ETİKETLER
#Gazze