Gündem
24 Tem 2014 08:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:34

Gazze'deki katliamın arkasındaki sır ne?

İngiliz enerji devi British Gaz’ın (BG) küresel operasyonlarında uzun yıllar uluslararası hükümet işleri direktörü olarak görev yapan Mehmet Öğütçü, İsrail’in Gazze’ye (Gaza) yaptığı saldırıların altında yatan en önemli nedenlerden birinin de enerji olduğunu söyledi

Gazze'deki katliamın arkasındaki sır ne?
Öğütçü, 2000’li yılların başında BG’nin, Filistin karasularında Gazze Marine’de milyarlarca metreküplük gaz rezervleri bulduğunu anımsatarak, “İsrail, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz haritasının yeniden çizildiğinin farkında ve Gazze saldırısı ile daha önce kabullendiği Filistin Devleti varlığını da kenara iterek uzun vadeli konumunu güçlendirme, pekiştirme çabasında” dedi.

Merkezi Londra’da bulunan Global Resources Partnership’ın yönetim kurulu başkanı olan Öğütçü, şu mesajları verdi:

REZERV BULUNDU: BG, İsrail’e bitişik Filistin karasularında yer alan 30 kilometre açık denizde, 600 metre derinlikte Gazze Marine’de (Gaza Marine 1 ve Gaza Marine 2) ticari ve işletilebilir yaklaşık 280 milyar metreküplük gaz rezervleri buldu.

PARAYI FİLİSTİN ALACAKTI: Hukuki bakımdan Filistin’e ait olan bu gazın satılması ve paranın Washington ve Londra tarafından kontrol edilecek uluslararası bir hesaba Filistin adına yatırılması konusunda anlaşma sağlandı. Gaz, İsrail’e satılacaktı. Filistin, elde edilecek geliri askeri amaçlarla kullanamayacak, sadece bölgenin kalkınması ve altyapısına harcayacaktı.

RAFA KALKTI: İsrail’de hükümet değişikliği olması, bu arada Gazze’de HAMAS’ın seçimle işbasına gelmesi ve satılacak gazın fiyatı konusunda ihtilafın derinleşmesi sonrasında bu anlaşma rafa kaldırıldı. Şimdi British Gas, bu sahalardaki yüzde 90 hissesini satma noktasına geldi.

KONUMU GÜÇLENİYOR: İsrail, Ortadoğu ve Doğu Gazze saldırısı ile daha önce kabullendiği Filistin Devleti varlığını da kenara iterek uzun vadeli konumunu güçlendirme çabasında.

Olcay AYDİLEK / HT EKONOMİ