Konut Haberleri
01 Eki 2017 15:37 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:27

Gayrimenkul vergilerinde taksit dönemi başlıyor

Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ile kendisine miras kalan kimselerin veraset ve intikal vergisi için ikinci taksit ödemleri 1 Kasım itibari ile başlayacak..

Gayrimenkul vergilerinde taksit dönemi başlıyor
İlk taksit dönemi Mart ayında başlayıp, 31 Mayıs'ta sona eren gayrimenkul vergilerinde ikinci taksit dönemi 1 ay sonra Kasım ayı itibari ile başlıyor. Vergi mükelleflerinin bu süreçte dikkat etmeleri gereken husus, ikinci taksitlerini yalnızca 30 günlük süre içerisinde ödemeleri gerektiği.

1-30 Kasım tarihleri arasında ödenecek vergiler emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ile veraset ve intikal vergisi olarak sıralanıyor. Emlak ve çevre temizlik vergisi aynı anda ilçe belediyesine ödenebiliyor. Veraset vergisi ödemeleri ise ilgili vergi dairesinde yapılıyor.

1- Emlak vergisi 2. taksiti 2017
2017 yılının emlak vergisinin 2. taksitlerini mal sahipleri ödüyor. Yalnız ilk taksit dönemi içerisinde tüm borcunu kapatanlar ödeme yapmıyor.

Konutların emlak vergisi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesaplanıyor.

2017 yılı içerisinde gayrimenkul satın alan kimseler, 2018 yılı itibari ile vergi sorumlusu oluyor. Bu kimselerin 31 Aralık 2017 tarihine kadar belediyeye bildirimde bulunmaları gerekiyor.

2- Çevre temizlik vergisi 2. taksiti 2017
Çevre temizlik vergisini, gayrimenkulün sahibi değil, kullanıcısı ödemekle mükellef oluyor. Kullanılmayan taşınmazlar için ödenmeyen vergi aynı zamanda arsa ve araziler için de ödenmiyor. Emlak vergisi ile aynı dönemde ödenen vergiyi belediyeye yalnız işyeri kullanıcıları ödüyor. Konutların çevre temizlik vergisi su faturası ile birlikte ödenmiş oluyor.

3- Veraset ve intikal vergisi 2. taksiti 2017
Veraset ve intikal vergisi, bir kişinin ölümü üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikali halinde ödeniyor.

Bu vergi tahakkukundan itibaren üç yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. 2017 yılı veraset ve intikal vergisi için ilk taksit ödemeleri Mayıs ayı içerisinde gerçekleşti. 2. taksit ödemeleri ise 1-30 Kasım tarihleri içerisinde ödeniyor.