Konut Haberleri
30 Kas 2017 15:12 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:35

Gayrimenkul Sektörünün İmza Projeleri SotCA 2017 ile Belirlendi

İnşaat ve gayrimenkul sektörünü, uluslararası normlara taşımak amacıyla düzenlenen SotCA önceki akşam Hilton İstanbul Bomonti’de yapıldı. Yarışmada 5 ana kategoride 38 ödül sahiplerini buldu.

Gayrimenkul Sektörünün İmza Projeleri SotCA 2017 ile Belirlendi
Gayrimenkul sektörünün en prestijli yarışması Sign of the City Awards, dördüncü yılında da sektörün tüm paydaşlarını bir araya getiren özel bir geceyle gerçekleştirildi. Şehirlerin gelişmesine katkıda bulunan, sektör adına birçok yeni fikir ve olgunun doğmasını sağlayan SotCA ödül gecesi gayrimenkul sektörünü bir araya getirdi. 

SİYASET VE İŞ DÜNYASININ ÖNDE GELEN İSİMLERİ KATILDI

Hürriyet Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı’nın ev sahipliğini üstlendiği geceye, iş ve bürokrasi dünyasının önde gelen isimlerinden; Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Doğan Holding İcra Kurulu Başkanı Yağmur Şatana, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Lineadecor Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ecemiş, GYODER Başkanı Dr. Fevzullah Yetgin, GYODER Başkan Yardımcısı Ersun Bayraktaroğlu, Konutder Başkanı Ziya Altan Elmas, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, YDA Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, JLL Ülke Başkanı Avi Alkaş, Invest İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar, Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, NEF Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, YTONG CEO’su Gökhan Erel, RGM Genel Müdürü Alp Parmaksızoğlu, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Bursa Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Filli Boya&Alligator Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Burak Basmacı katıldı. 

Hürriyet’in öncülüğünde ve Lineadecor proje ortaklığında gerçekleşen yarışmada, Türkiye’nin önde gelen inşaat ve gayrimenkul projeleri, Yüksek Mimar ve Kent Tasarımcısı Prof. Dr. Güzin Konuk ve World Architecture Community Kurucu Başkanı Prof. Dr. Suha Özkan eş başkanlığında toplanan profesyoneller ve akademisyenlerden oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Yarışmaya toplamda 68 kurum ve kuruluşun 156 başvuruda bulundu. 

7,5 MİLYON BİNA DÖNÜŞECEK

Ödül törenine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yaptığı konuşmada  şehirleşme ve sektörün geleceğinden bahsetti. Bakan Özhaseki, “Şehirler, yaşayan canlı organizmalardır. Aynı insanlar gibi doğup, büyüyüp, gelişirler. İyi ve kötü günleri oluyor. Onlar da bakım ister. Eğer o şehirlerin bakımı düzgün ve zamanında olursa, gelecekleri de düzgün olur. Ünlü filozof Farabi’nin dediği gibi; ‘Şehirlerin yapısı aynı insan vücudundaki uzuvların hiyerarşik yapısı gibidir. Onlardan biri aksadığı zaman bütün vücuda zarar verir.’ O yüzden şehirlerimizi sadece taş, topraktan oluşan bir yapı olarak görmemek gerekiyor. Şehirlerin içinde yaşayan insanların düşünce yapısı, yaşayış biçimleri kendi aralarındaki ilişki biçimleri bunların hepsini yansıtan bir siluettir. Şehirlerin siluetini ortaya koyan buradaki değerli konukların emeklerinin takdire şayan olduğunu da belirtmek isterim.” diye konuştu. Şehirlerin geleceği için şehirdeki tüm paydaşların uyum içinde olması gerektiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki “Şehirlerin geleceği yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılıdır. O şehirdeki özellikle yerel yöneticiler, vali, STK, kim varsa bunların arasındaki uyum şehirleri doğru geleceğe taşımak adına çok önemlidir. Hedefler koyup, bu hedeflere doğru uyum içinde koşuyorlarsa o şehirlerin geleceği parlaktır” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu özellikle İstanbul’da beklenen deprem riskine dikkati çeken ve kentsel dönüşümle ilgili çalışmaların hızlanması gerektiğinden bahseden Bakan Özhaseki, “Kentsel dönüşümü hızlandırmamız gerekiyor. Hedefimiz 15 yıl içinde 7 buçuk milyon binayı dönüştürmek. Bunun 150 bin civarı İstanbul’da geri kalanı Anadolu’da. Hepimizin özlediği kimlikli kentler, yeşil şehirler, akıllı binalar, gri sular, sıfır atık projesi için kentsel dönüşüm bir fırsat” dedi. 

HAYATI TASALIYORSUNUZ

Ödül töreninin ev sahibi olarak gecede konuşma yapan Hürriyet Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, “Sign of the City Awards’a 4 yıl önce başladığımızda bu ödül törenini gelenekselleştireceğimizin sözünü vermiştik. Bu sözü tuttuğumuz ve sizinle bir kez daha buluştuğumuz için mutluluk duyuyoruz. Gayrimenkul sektörünün önemini çok iyi biliyoruz. Sektörün ekonomik büyüklüğü kadar kültürel ve sosyal hayatımıza kattıklarının da ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Sizler gayrimenkul sektörünün önemli isimleri olarak hayata geçirdiğiniz projelerle, bizlerin hayatını tasarlıyorsunuz” dedi. Vuslat Doğan Sabancı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan "Sıfır Atık Projesi"nin Hürriyet’i çok heyecanlandıran bir proje olduğundan da bahsederek, “Bu proje bizim ufkumuzu açtı. Atıkların geri dönüşümü sadece yaşam için değil aynı zamanda ekonomimiz için de elzem. Medya olarak bu alanda ciddi bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Yeni yaşam alanlarında buna da yer ayırmalıyız” diye konuştu.  
 
KAMU KURUMLARI DA YARIŞTI
 
Sektörün talebi ve ihtiyaçlarıyla kendini yenileyen SotCA’da bu yıl yeni ödül başlıkları dikkati çekti. ‘Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma Projesi’, ‘En İyi Ulaştırma ve Altyapı Projesi’ başlıklarında ödüller birkaç projeye birden takdim edildi. ‘En İyi Ulaştırma ve Altyapı Projesi’nde büyük ödül; Nissibi Köprüsü ile T.C Karayolları Genel Müdürlüğü’ne, Vadistanbul Havaray projesiyle Artaş & İnvest Adi Ortaklığı’nın oldu. Doğal ve kültürel mirası yaşatmaya ve geliştirmeye yönelik koruma ve uygulama projeleri de ‘Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma Projesi’ başlığında ilk kez ödüllendirildi. Başvuruda bulunan 5 proje de bu başlıkta ödüle layık görüldü. Özgün yerel tasarım kalitesi ile ‘Divriği Cumhuriyet Meydanı’, kültürel ve endüstriyel mirasa verdiği olağanüstü değer ile ‘Eski Elektrik Fabrikası Restorasyonu’, kentsel yaşam kalitesine kattığı çoklu kültürel değerleriyle ‘Hamamönü ve Hamamarkası Restorasyon ve Sağlıklaştırma’, geçmişten yola çıkarak, yepyeni bir sanat merkezi yaratabilme becerisi nedeniyle ‘Gaziantep Sanat Merkezi Renovasyonu’, başarılı bir büyük proje olarak ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi’ projelerine ödüllerini Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki takdim etti. 

EN İYİ SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ MUĞLA'YA

Gecede ‘En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi’ başlığında da katılımcı bir yaklaşımla ve anlayışla hareket eden, sektörler arası iş birliği yaratan, geliştirdiği modelle yörede farkındalık ortamı oluşturan Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Atölye Muğla Bir Kırsal Kalkınma Atölyesi’ projesi SotCA ödülünün sahibi oldu. Aynı başlıkta, İnşaat gibi kadın istihdamının en zor olduğu bir sektörde, kadın çalışanların farkındalığını destekleyen YDA Group’un 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ‘Pembe Baret Projesi’ de Jüri Farkındalık Ödülü’ne layık görüldü. 

Yarışmada Enka Holding Fahri Başkanı ve inşaat yüksek mühendisi Şarık Tara Jüri Onur Ödülü’nün sahibi oldu. Tara’nın adına ödülünü Olcay Ertürk aldı. 

Stratejik ortaklığını EY Türkiye’nin yaptığı Sign of the City Awards ödül töreni; platin sponsorlar Filli Boya ve Vestel, Gold sponsorlar Hürriyet Emlak, Ytong ve RGM ve Emlak Konut’un katkılarıyla gerçekleşti.
 
SotCA 2017 Kazananlar

En iyi Konut Projeleri Kategorisi
En İyi Konut – Tamamlanmış Projeler
İpera 25-İpera Group- Ahmet Alataş
Ödül Veren: Lineadecor Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ecemiş
 
En İyi Konut – Devam Eden Projeler
Aryom Koru- Aryom İnşaat – Tres Mimarlık 
Ödül Veren: Lineadecor Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ecemiş
 
En İyi Çok Katlı Konut-Devam Eden Projeler
Kuzey Şehir- Yücesoy Mühendislik İnşaat- Kadir Davaslı 
Ödül Veren: Vestel Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Ergün Güler 
 
En İyi Müstakil Konut-Devam Eden Projeler
AHK Kndu Villaları-AHK Development- Gökhan Avcıoğlu & GAD
Ödül Veren: Vestel Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Ergün Güler
 
En İyi Rezidans-Devam Eden Projeler
Evora Rezidans-Teknik Yapı Konut & Teknik Yapı & UCD Yapı Ortak Girişimi 
Ödül Veren: Hürriyet İcra Kurulu Üyesi Zeynep Tandoğan