Konut Haberleri
22 Kas 2017 14:14 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:34

Gayrimenkul satışlarında Ankara 1. sırada!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2016 yılında Türkiye’de yaklaşık 2.4 milyon taşınmaz satışı gerçekeleştirildi. Ankara listede birinci sıra yer alıyor.

Gayrimenkul satışlarında Ankara 1. sırada!
Dünya Gazetesi yazarlarından Nevzat Saygılıoğlu bugünkü köşesinde ''Ankara’nın zengin bir kent olduğunu biliyor muydunuz?'' başlıklı yazısını yayınladı.

İşte, Nevzat Saygılıoğlu'nun yazısı..

Bu kadar iç ve dış gündem konularının ve artık siyasetin öne çıktığı bugünlerde Ankara’ya başka açıdan bakalım istedik.

Ankara deyince aklımıza ne gelir?

Öncelikle Ankara’nın başkent olduğu aklımıza gelir. Başkent olduğu için de aynı zamanda bürokrasi ve diplomasi merkezi olduğu anlaşılır.

Gerçekten de Ankara’nın ana artellerine girdiğinizde her tarafta kamu binalarının gökyüzünü mızrak gibi deldiği görülür. Bürokrasinin yer aldığı kamu binalarının ve özellikle yargı ve diploması ile ilgili binaların yatay yapılanması yerine dikey yapılandığı dikkat çeker. Yani binanın yerleşim biçimi yatay değil dikeydir.

Standarttan uzak, lüksün içinde, biraz da alaturka görüntü sergileyen ve geceleri de pavyon gibi aydınlatılmış kamu binalarının olduğu ve hatta bilinilirliği nedeniyle bunların bazılarının sabit adres noktası niteliği taşıdığı görülür.

Hane halkı kullanılabilir gelirinde  Ankara  ilk sırada

TÜİK’e göre Türkiye genelinde ortalama eşdeğer hane halkı kullanılabilir geliri, 2016’da 19 bin 139 lira olmuş. Ankara’da bu rakam 26 bin 486 lira olarak gerçekleşmiş. İstanbul, bu rakamın 445 lira gerisinde kalmış ve söz konusu rakam 26 bin 41 lirada olmuş. Böylece Ankara, Türkiye'de en yüksek gelire sahip kenti olma özelliği kazanmış. Yani gelir dağılımında Ankara öne geçmiş. Oysa çoğumuz katma değerin ve zenginliğin en fazla İstanbul’da olduğunu zannederiz, Kocaeli’nin en zengin kent olduğunu biliriz. Demek ki asıl zengin kent Ankara imiş!...

Taşınmaz işlemlerinde de Ankara önde…

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü resmi kayıtlarına göre 2016 yılında Türkiye’de yaklaşık 2.4 milyon taşınmaz satışı olmuş ve bunun 207 bini aşkın kısmı Ankara’da, 340 bini ise İstanbul’da gerçekleşmiş. Toplam taşınmaz işlem sayısında da benzer bir durum ortaya çıkmış. Nüfusa göre Ankara taşınmaz satışlarında ve işlemlerinde ilk sırada yerini almış.

Sonuç itibariyle; bu nüfus profiline rağmen Ankara aslında zengin bir kent. Rahmetli Özal’ın zamanında sarf ettiği bir söz insanın aklına geliyor: “Benim memurum işini bilir”(!). Üzerinde düşünülecek bir durum veya konu…