İnşaat
19 Ağu 2013 11:31 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:33

GAP İnşaat, Türkmenistan'ın en büyük liman projesini üstlendi

çalık Holding bünyesindeki GAP İnşaat Türkmenistan'da 'Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanları' Projesini inşa edecek

GAP İnşaat, Türkmenistan'ın en büyük liman projesini üstlendi
4 yılda tamamlanacak “Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanları” projesinin temel atma törenine, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her iki ülkenin bakan ve milletvekilleri ile Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık katıldı.
 
Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanları projesi, bölgenin Asya ve Avrupa arasında bir lojistik merkezi olmasını da sağlayacak. Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun da projeye entegre edilmesiyle tüm Avrupa'dan Orta Asya Cumhuriyetleri'ne yapılacak taşımacılık hizmetleri bu limandan geçecek. Türkiye ve Türkmenistan da bu hat üzerinde stratejik transit ülkeler olacak.
 
Çalık Holding bünyesindeki GAP İnşaat tarafından Türkmenistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki Avaza bölgesinde  inşa edilecek  “Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanları” projesinin temel atma töreni, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her iki ülkenin bakan ve milletvekilleri ile Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Törende projenin inşaat çalışmaları için ilk harç da döküldü.
 
Hazar Denizi kıyısındaki Avaza bölgesini bir lojistik üssü ve turizm merkezi haline dönüştürecek olan “Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanları” projesinin toplam  saha oturum alanı 1.209.400m2 olacak. Türkmenistan’da, Türkmenbaşı Gurbanguli Berdimuhammedov’un başlattığı kalkınma hamlesinde çok önemli bir rol oynayacak olan bu büyük proje, feribot ve yolcu terminali, konteyner terminali, genel kargo limanı, dökme yük limanı, gemi yapım ve onarım tersanesi inşaasını ayrıca var olan  Ro-Ro ve polipropilen terminallerinin de genişletilmesini kapsıyor.  133 bin 830 metrekare kapalı alana sahip olacak projenin toplam rıhtım uzunluğu 3 bin 600 metre, toplam tren hatları uzunluğu ise 5 bin 300 metre olacak. Projenin inşaatı 4 yıl sürecek,  tesislerde toplamda 1.350 kişiye iş imkanı sağlanırken yan sanayi ile birlikte toplamda 4 bin kişilik bir istihdam oluşturulacak. 
 
“Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanları” projenin temel atma törenine katılmak üzere Türkmenistan’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada, temeli atılacak Türkmenbaşı Limanı'nın, Türkmenistan'ın ekonomisine çok önemli katkı sağlayacağına, Türkiye ve Türkmenistan'ı birbirine daha fazla yakınlaştıracağına inandığını dile getirdi. Başbakan Erdoğan ayrıca, "Bu projenin tamamlayıcısı olan Kars-Tiflis-Bakü demir yolu hattı da hızla devam ediyor. Bu hattı da tamamladığımızda Londra ile Pekin arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlanmış olacak. Avrupa'nın en batısı ile en doğusunu birbirine daha fazla yakınlaştıracak. Türkiye ve Türkmenistan da bu hat üzerinde stratejik transit ülkeler olacaktır. Bu liman sayesinde Hazar Denizi bölgesinin, çok daha hızlı kalkınacağına, çok daha fazla istikrar ve refaha kavuşacağına inanıyorum" dedi. 
 
Türkmenbaşı Gurbanguli Berdimuhammedov ise temel atma töreninde yaptığı konuşmada, liman sayesinde Türkmenistan'ın jeoekonomik ve jeopolitik öneminin artacağına işaret ederek “Türkiye ve Türkmenistan'ın uluslarası otoritesi artmaktadır. Büyük kaynak ve sanayi imkanları olan iki dost ülke, barış ve güvenliği sağlayacı politikalar izlemektedir. Bu büyük projeyi siyasi bakımdan güçlü, ekonomik bakımından istikrarlı devletler yapabilir. Türkiye ve
Türkmenistan böyle devletlerdir. Bu limanın iki ülke arasındaki münasebetlerin parlak bir göstergesi olacağına inanıyorum" dedi.
 
Törende konuşan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ise bu denli büyük bir projede görev üstlendikleri için kendilerine duyulan güvene teşekkür etti. Projeyle ilgili bilgi veren Ahmet Çalık ayrıca “En son ve en ileri teknoloji ile yapılacak olan projede Feribot ve Yolcu Terminali, Konteyner Terminali, Genel Kargo Limanı, Dökme Yük Limanı, Gemi Yapım ve Onarım Tersanesi’nin aralarında bulunduğu bir çok modern tesis kurulacak ve bunun yanı sıra Ro-Ro ve Polipropilen Terminali’nin genişletme ve yenileme çalışmaları tamamlanacaktır. Türkmenistan’ın ve bölgenin geleceğinde önemli bir yeri olacak projenin inşaatı, 4 yıl sürecek, tesislerde toplamda 1.350 kişiye iş imkanı sağlanacaktır.” diye konuştu.
 
“Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanları” projesi
 
Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanları projesi,  en son ve en ileri teknolojilere sahip olacak ve sadece Avaza’nın gelişen turizm sektörüne katkı sağlamakla kalmayacak aynı zamanda bölgenin, Asya ve Avrupa arasında bir lojistik merkezi olmasını da sağlayacak. Proje kapsamında kurulacak tersane ile Türkmenstan, Hazar'daki gemilerini kendisi üretecek. Kısa süre içinde tamamlanacak olan Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun da projeye entegre edilmesiyle tüm Avrupa'dan Orta Asya Cumhuriyetleri'ne yapılacak taşımacılık hizmetleri bu limandan geçecek ve böylece Türkmenistan Asya'da önemli bir transit merkezi haline gelecek. 
 
Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanları projesi, toplam 1.209.400m2 saha oturum alanı, toplam 5.197.000 m3 deniz dolgu alanı ve toplam 133.830 m2 kapalı alana sahip olacak. Toplam rıhtım uzunluğu 3.607 metre, toplam çevre yolları uzunluğu, 2.200 metre ve toplam tren hatları uzunluğu 5.300 metre olarak planlanan proje 4 yılda tamamlanacak ve 1350 kişiye iş imkanı sağlayacak.  Yeşil Liman (Green Port) standartına uygun olarak planlanan projede Hazar Denizi’deki deniz canlılarının ve ekolojinin korunması için de her terminalde biyolojik arıtma tesisleri bulunacak. 
 
Feribot ve Yolcu Limanı
Proje kapsamında inşa edilecek Uluslararası Türkmenbaşı Feribot ve Yolcu Limanı 193.800 m2 üzerine kurulacak ve  yılda 300.000 yolcu ile  75.000 adet araca hizmet verecek. 200 kişinin istihdam edileceği tesiste 400 yolcuya hizmet edecek Yolcu Terminal Binası ile  yolcuların konaklaması için 50 yataklı bir otel yer alacak. 
 
Konteyner Terminali 
250 kişiye istihdam sağlayacak olan Konteyner Terminali, Türkmenistan’ın ithalat ve ihracat lojistiği altyapısını desteklemenin yanı sıra havayolu, demiryolu ve karayolu taşımacılığını deniz yolu taşımacılığına entegre edecek.  232.600 m2 alan üzerine kurulacak olan, yılda 400.000 TEU konteynere hizmet vermesi planlanan Konteyner Terminalinin rıhtım boyu 515m olacak ve tesiste aynı anda 3 adet 5.000 dwt geminin yükleme ve boşaltması yapılabilecek. 
 
Genel Kargo Terminali 
340.000 m2 alan üzerinde yılda 4.000.000 ton demir, çelik, orman ürünleri, makine, ekipman ve ağır yük gibi genel kargo ürünlerinin yükleme, boşaltma, stoklama ve  elleçlemesini yapacak şekilde planlananan Genel Kargo Terminalinin rıhtım boyu 752m olacak ve limanda aynı anda 5 adet 5.000 dwt geminin yükleme ve boşaltması yapalabilecek. 
 
Dökme Yük Terminali
Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanları projesi kapsamında inşa edilecek Dökme Yük Terminali ise  100.000 m2 alan üzerinde ve yılda 3.000.000 tonluk ham madde ve ürünün yükleme, boşaltma, stoklama ve  elleçlemesini yapacak. Rıhtım boyu 680m olan terminalde aynı anda 4 adet 5.000 dwt geminin yükleme ve boşaltması yapılabilecek. 
 
Tersane
Yüksek donanım ve son teknoloji ekipmanların yer alacağı tersane ise Türkmenistan’ın kendi deniz filosunu inşaa edebileceği ve mevcut deniz filosunun bakım ve onarımının yapılabileceği toplam 143.000m2 alan üzerine kurulacak bir ağır sanayi tesisi olacak. Tersane’de değişik tip ve boyutta yılda 4 ila 6 adet gemi inşaa edilebilecek ve yine yılda 20- 30 adet geminin onarımı yapılabilecek. 
 
PolipropilenTerminal Sahası 
Halen var olan polipropilen terminal sahası toplamda 67.500m2 alan kullanım alanı olacak şekilde genişletilecek ve mevcut 2 adet iskele yıkılarak yerine 150mt uzunluğunda 2 adet yeni iskele inşa edilecek..