Konut Haberleri
27 Şub 2017 07:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:01

Florya projesinde plan değişikliği!

Bakırköy Florya'da askeri alana yapımı planlanan projede imar planı değiştirilmişti ve yeni konutlar eklenecekti ancak olmadı...

Florya projesinde plan değişikliği!
Folrya'da bulunan 34 bin metrekareden fazla askeri alana yapılacak olan projede plan değişikliğine gidilmişti. Ancak yeniden tüm planlar değişti. Bu kez yargı kanalı ile.... Bakırköy Belediyesi, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nde değişikliğin iptali yönünde dava açtı. Mahkeme bilirkişi raporuna uyarak yapılan değişikliğin üst ölçekli meri (yürürlükte olan) çevre düzeni planına uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti.

Florya’daki arazi, İstanbul’da askeri arazilerin şehir dışına çıkarılmasıyla birlikte ortaya çıkan çok sayıda boş alandan biriydi. 34 dönümlük arazi, Florya Atatürk Ormanı ve E-5 karayolunun yakınında yer alıyor. Arazi, imar planında askeri alan fonksiyonunda bulunuyordu. 2005 tarihli imar planlarında, söz konusu bölge için “2565 sayılı askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgesi yasası ile yönetmeliklerine uyulması gerekli alanlardır. Bu alanların Milli Savunma Bakanlığı’nın programı dahilinde askeri alan dışına çıkarılması halinde boşalan alanlara öncelikle sosyal donatı alanı teklif edilecektir” şeklinde plan notu yer alıyordu.

5 Mayıs 2015’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan değişikliğine gitti. Askeri alan fonksiyonu kaldırılarak konut alanı fonksiyonu getirildi. Ayrıca bir cami, sosyal tesis ve park alanları da ayrıldı. Parselin çevresi ayrık nizam, maksimum yükseklik iki kat ve imar emsali 0.50 yapılaşma şartlarındaydı. Fonksiyon değişikliği ile birlikte yeni imar planında yükseklik 4 kata çıkarılırken emsal de 1.25 olarak belirlendi. Bakırköy Belediyesi, yeni planın hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Mahkeme, bilirkişi incelemesi istedi. Bilirkişi, emsal ve yükseklik artışlarının bölgeye yoğunluk getirdiğini, çevre düzeni planında parsellerin kentsel ve bölgesel yeşil ve spor alanları kapsamında kaldığını, üst ölçekli planlara uyumlu olmadığı, konut kullanım alanı fonksiyonu ile yakın çevreye nüfus ve yapı yoğunluğu getirdiği ve bu haliyle şehircilik ilkeleri ile planlama esaslarına uygun olmadığı tespitini yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı rapora itiraz ettiyse de mahkeme yapılan itirazın raporu kusurlandırıcı nitelikte görmedi. Mahkeme 30 Kasım 2016 tarihli kararında bilirkişi raporuna uyarak değişiklik planını iptal etti.

Kararda şöyle denildi: “Plan değişikliğini zorunlu kılan gerekçelerin plan raporunda belirtilmemiş olması, sosyal donatı ile konut alanları arasında dengenin gözetilmemesi ve 1/100 bin ölçekli meri çevre düzeni planına fonksiyon yönünden uyumlu olmaması nedeniyle dava konusu plan değişikliklerinde şehircilik ilkeleri ve imar mevzuatına uyarlılık bulunmamıştır.”
ETİKETLER
#Florya