Sektörel
04 Kas 2015 15:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:42

Fındığın satış fiyatı 14 lirayı gördü

Fındığın fiyatı serbest piyasada 14 liranın üzerinden işlem görmeye başladı.

Fındığın satış fiyatı 14 lirayı gördü
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındığın kilogramının 14 liranın üzerinde işlem gördüğünü belirtti.

Halen serbest piyasada fındık fiyatının 13 lira 50 kuruş ile 14 lira 20 kuruş aralığında olduğunu belirten Karan, "İhracat rakamları ve stoklara bakıldığında 2015 yılı mahsulü fındığın yüzde 50'si pazara indi. Halen üreticilerimizin elinde rekoltenin yüzde 50'si bulunmaktadır. Bu da fındık fiyatının seyri için önemli bir miktardır. Sanayicinin elinde en fazla iki aylık ihracat stoku var veya yok. Yeni fındık sezonuna daha 8-9 ay gibi bir süre var. Bu nedenle üreticimizin elindeki ürün çok değerli ve altın kadar kıymetli" dedi.

Karan, son günlerde fındık fiyatının kontrollü olarak yükselişe geçmesinin bunun bir işareti olduğuna dikkati çekerek, "İnanıyoruz ki şu anda 14 liranın üzerinde işlem gören fındığın fiyatı, önümüzdeki günlerde üreticilerin sezon başından beri talep ettiği 15 liranın üzerine çıkacaktır. Ziraat odaları olarak biz fındıkta afaki ve uçuk bir rakam istemiyoruz. Biz üreticimizin alın terini istiyoruz. Eğer halen rafta iç fındığın kilogramı 50-60 liradan satılıyorsa bizim de ürünümüzün kilogramı en az 15 liradır" ifadelerini kullandı.

"Türk fındığı tartışılmaz"

Karan zaman zaman Türk fındığına rakip olarak Gürcü fındığının gösterilmeye çalışıldığına dikkati çekerek, "Dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70'i ülkemizde yapılmaktadır. Son yıllarda özellikle Gürcistan'da fındık üretiminin arttığı, Türk fındığını tehdit ettiği ve alıcıların Gürcü fındığına yöneldiği yönünde söylemleri takip etmekteyiz" diye konuştu.

Türk fındığının rakibinin olmadığını vurgulayan Karan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Fındıkta söz sahibi Türkiye'dir. Hiç kimse Gürcü fındığını Türk fındığa alternatif gibi göstermeye çalışarak fiyatları düşürme çabası içerisine girmesin. Türkiye'nin fındık ihracatından sağladığı döviz girdisi açık ve net ortadadır. Üreticiden ihracatçısına kadar bize düşen görev ürünümüze daha fazla sahip çıkarak, kalite ve üretimi artırmaktır. Gürcistan'ın, İtalya'nın, İspanya'nın ve ABD'nin fındık üretimi bizi ilgilendirmiyor."

Giresun Ticaret Borsası verilerine göre de fındık serbest piyasada 2 Kasım Pazartesi günü en az 14,10 lira en çok 14,30 lira ve ortalama 14, 27 liradan işlem gördü.