Sektörel
30 Eyl 2015 14:14 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:29

Fındık üreticisinin 'kelebek' tedirginliği

Amerikan beyaz kelebeği fındık bahçelerinde çok büyük zarara yol açıyor

Fındık üreticisinin 'kelebek' tedirginliği
Uluslararası Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, Karadeniz'in batı bölgelerinde Amerikan beyaz kelebeğinin fındık bahçelerine büyük zarar vermeye başladığını bildirdi.

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilerin talebi doğrultusunda gerçekleştirdikleri incelemelerde bahçelerin özellikle kuzeye bakan kesimlerinde Amerikan beyaz kelebeği ve diğer zararlıları tespit ettiklerini söyledi.

Zararlılarla mücadelenin önem taşıdığını anlatan Başaran "Bu periyot devam ettiği sürece verim oldukça düşecektir. O yüzden şimdiden nasıl önlem alabiliriz düşüncesiyle odamızın ziraat mühendisleriyle bahçeleri dolaşıyoruz" diye konuştu.

Başaran, durumun vahim ve korkutucu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Gördüğümüz tablo gerçekten korkutucu. Çiftçilerimiz daha önceden bu zararlıyı yeterince tanıyor olsaydı erken tedbir alınabilirdi. Böylece zarar daha aza inebilecekti. Biz elde ettiğimiz verileri ve fotoğrafları Samsun'daki araştırma enstitüsüne göndereceğiz. Uzmanların bizlere aktaracağı bilgileri de uygulamaya çalışacağız. İnşallah başarılı oluruz. Olamazsak gerçekten zararı büyük olacaktır. Bu türler tamamen ağaca zarar verdiği için acil önlem almamız gerekiyor."