Sektörel
14 Eyl 2015 17:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:24

Kaliteli fındık yemek istiyorsanız kurutun

Hasadı yapılan fındığın uygun şartlarda muhafaza edilmemesi durumunda üründe kalite kaybı olacağı öngörüldü

Kaliteli fındık yemek istiyorsanız kurutun
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, "Fındık kurumadan pazara indiği zaman kilo kaybı meydana gelir. Fındık ihracat ürünümüz olduğu için kalite açısından muhakkak iyi kuruması lazım" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, fındık üreticilerinin kaliteli ürün için dikkat etmesi gereken bazı hususlar olduğunu söyledi.

Sahil ve orta kesimlerde fındık toplama işleminin sona erdiğini, ancak yüksek bölümlerde hasadın yeni başladığını anlatan Soydan, "Yüksek kesimde fındık toplayan üreticilerimizi, havaların yağışlı olmasından dolayı önemli tehlike bekliyor. Çünkü bu süreçte çürümeyi önlemek adına bazı sıkıntılarla karşı karşıya kalınabilir" dedi.

Soydan, fındığın çürümesini önleyebilecek birkaç husus bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimiz fındığını naylon çuvallara topluyor. Fındık, bu çuvallarda uzun süre bekletilmemelidir. Günlük toplanan fındık harmana getirilerek serilmelidir. Yağışlı havada fındığın üzerine naylon ya da branda olarak adlandırılan örtü, ürünle temas ettirilmeden hava alacak şekilde kapatılmalı. Aksi takdirde fındıkta aşırı zarar oranı oluşabilir. Patoza verilen fındık kurutulmalıdır. İçerisinde çürük olan fındık muhakkak seçilmelidir. Fındık kuruduktan sonra nem oranını alabilecek olan yünlü çuvallara koyulmalıdır. Naylon çuvallarda fındık muhafaza edilirse çürümesine sebep olur."

Yeteri kadar kurutulmayan fındığın satışı sırasında kazancın düşeceğine işaret eden Soydan, "Fındık kurumadan pazara indiği zaman kilo kaybı meydana gelir. Bu da üreticinin direkt cebine zarar vermektedir. Fındığı iyi kurutmak lazım. Çünkü fındık hem ihracat ürünümüz olduğu için kalite açısından  muhakkak iyi kuruması lazım. Bu anlamda dikkat edilmesi gereken hususlar uygulanmalıdır" diye konuştu.

Arslan Soydan, fındık üreticisinin bölge ekonomisinde önemli rol oynayan ürünlerine gereken hassasiyeti göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.