Kentsel Dönüşüm
17 Oca 2014 10:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:49

Fikirtepe’de 'yetki' değişikliği!

Yetkiler tekrar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde...

Fikirtepe’de 'yetki' değişikliği!
Milliyet Gazetesi'nden Hülya Çaylak'ın haberine göre, kentsel dönüşümde yılan hikayesine dönen Fikirtepe’yle ilgili çok önemli bir gelişme yaşanıyor. Bakanlar Kurulu kararı ile kentsel dönüşüm kapsamına alınan ve riskli alan ilan edilen Fikirtepe’de, tıkanan süreci açmak adına tüm yetkileri eline alan Çevre ve Şehircilik Bakanlık’ı bu yetkileri tekrar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) verecek.

Uzun süredir yüzlerce insanın taşındığı ve evlerin yıkıldığı bölge harabeye dönerken, bölgedeki projelerin bir an önce başlatılması için böyle bir karar alındığı belirtiliyor. Bu kapsamda zaten bölgeyi çok iyi tanıyan İBB’nin bölgeye hakim olması ve uzman ekiplerinin bulunması bakanlığın kararında etkili oldu.

Hızlanması bekleniyor

İBB tarafından özel imar plan alanı ilan edilen Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahallelerini kapsayan 134 hektarlık alanda firmalar hak sahipleriyle % 100 anlaşmaya ulaşamayınca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeyi 31.05.2013 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile 6306 sayılı yasa kapsamına almıştı. Buna göre, bölgeyle ilgili bütün yektileri eline alan Bakanlık, bölgedeki imar çalışmalarını tamamlamış ve ruhsat işlemlerine başlamıştı.Emsal oranlarını da açıklayan Bakanlık son olarak bölgede kentsel dönüşüm ofisi açmıştı.
Fakat yıkım sürecinin uzaması ve hak sahiplerinin mağduriyet yaşaması sonucu bölgenin tekrar İBB’ye teslim edilmesine karar verildi. Böylelikle kentsel dönüşüm çalışmalarının daha hızlı bir şekilde ilerlemesi bekleniyor.