Konut Haberleri
25 Tem 2014 07:06 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:34

Fikirtepe’de tünelin sonu göründü

4 yıl önce Fikirtepe’de kentsel dönüşüm projesine giren Baysaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın, ‘Fikirtepe çok zorlu bir süreç ama tünelin sonundaki ışık artık görünüyor’ dedi

Fikirtepe’de tünelin sonu göründü
Uzun süredir devam eden ve büyük tartışmalara neden olan Fikirtepe’de kentsel dönüşüm artık kanayan bir yara haline geldi. Yaklaşık 4 yıldır İstanbul 216 projesini İstanbul Kadıköy Fikirtepe’de hayata geçirmeye çalışan Baysaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın ile emlakeki.com olarak sürecin tüm detaylarını konuştuk...
- İstanbul’da hatta Türkiye’de kentsel dönüşüm denince ilk akla gelen yer Fikirtepe… Bu bölgede yatırım öncesi bu kadar sıkıntıyla karşılaşacağını tahmin ediyor muydunuz?
Hayır. Hiç tahmin ettiğimiz bir öngörü değildi.
- Ne zamandır  firma olarak Fikirtepe’desiniz?
Ortalama olarak yani üç aşağı beş yukarı 4 yıl gibi bir süreyi devirdik.
-  Burada sıkıntı nereden doğuyor sizce?
Öncelikle kentsel
dönüşümde alt yapı kendi içinde çözülmesi lazım. Bir de  kadro değişimi… Artık bir
takım noktalar daha ciddi tutuluyor. Sanırım kısa
zamanda herşey çözülecek. Beklemedeyiz.
- Projenize gelen yabancı yatırımcılarınız var mı?
Yabancılara tanıdık vasıtası ile satış yapıyoruz. Ön talep olarak bir Belçikalı Ortadoğu’dan  bir kaç kişi var.
- İstanbul 216 olarak ne kadar prim bekliyorsunuz?
Yüzde 60-70 arasında kesin prim yapacak.
- Yeni yasayla ruhsat olmayınca değil satış ön talep bile yapılamıyor.
Fikirtepe’de zaten satış problemi yok. Ruhsat alan firma satışına aynen devam edecek. Aslında yasa ile
bizim için de alıcı için de
risk ortadan kalkmış oldu.
- Metrekare olarak
fiyatlarınızda  ilk girdiğiniz günden bugüne değişiklik yaptınız mı?
Biz buraya 4 bin liradan başladık şu anda 6 bin 200
lira. Ama bu rantla 10 bin lirayı bulur. Mimar olduğum için burayı da projeleri de oldukça iyi okuyorum. Bu projeler biterse Fikirtepe enfes bir bölge olacak. Bağdat Caddesi’nin dahi sınırlarını aşacak.
En az 10-15 tane Bağdat
gibi cadde olacak.
FİKİRTEPE’de kendi yağı ile işi götüren firmaların sınırlı olduğunu söyleyen Aydın, "Ruhsat alabilecek noktaya gelen 7 firmadan biriyiz" dedi ve ekledi: "Burada rant çok yükseltilmiş, arsa maliyetleri yüksek, şu aşamada geri dönüşü de yok. 3’te 2 yasası uygulanmadığı takdirde büyük sıkıntı olur."
- 20 milyon lirayı bırakıp gidemeyiz
ŞEMSETTİN Aydın, Fikirtepe kentsel dönüşüm sürecinde yaşadıkları sıkıntılardan sonra gelen tekliflere sıcak bakmadıklarını belirterek şöyle devam etti: "Bağdat Caddesi’nden, Suadiye’den teklif var. Ama önce burası bitmeli. Burayı 2-3 yılda bitirebileceğimizi ön görmüştük. Ama olmadı. Şartlar değiştikçe bedeller de değişiyor. Geri dönüşü de yok. Şu anda birinci etapta 20 milyon lira para harcadık. Bunun dönüşü olmaz."
- 1'e 3 daire isteyen dahi çıkıyor
HAK sahipleriyle sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Aydın, "1’e 3 isteyen vatandaşa dahi ılımlı yaklaştıklarını söyledi. Aydın, "Anlaşmak için bizzat ben gö- rüştüm. Tehdit alan bile var. Bu konu dünya basınına da çıktı. Bir iki kişi yüzünden 600 kişiye 24 aydır bir aylığı 600 bin lira olmak suretiyle kira veriliyor. Bir müteahhit ben kira vermiyorum dediği zaman ne olacak? İşte o zaman patlama olur" diye konuştu. 
- Tansiyona rağmen en iyi ilaç Adana kebabı
ŞEMSETTİN Aydın, Fikirtepe’de kentsel dönüşümün hazırlıklarında sıkıntı yaşandığını söyledi. Aydın, sürecin hazırlık aşamasının erken olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok yüksek emsaller verildi. Ama şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olsun, belediyeler olsun çok büyük titizlikle master planlama için danışmanlar alıyor. Mesela Fikirtepe için Hollandalı bir firma çağırdılar. Eğer plan uygulanırsa bana göre çok iyi iş çıkar." Fikirtepe’nin spekülasyonlara açık bir bölge olduğuna da değinen Aydın bu zorlu dönemde tansiyon ilacı kullanmaya başladığını belirtti. "Burada çok firma dolaşamaz" diyen İstanbul 216’nın patronu, "Artık Fikirtepe dışında bir yere ancak spesifik olarak girerim" dedi ve sözlerini şöyle tamamladı: "Projeleri sınıf arkadaşım Deniz Çağlar Duman ile beraber çiziyoruz. Her şeyle birebir ilgileniyorum. Bu dönemlerde de Adana’ya gidiyoruz. Bol bol kebap yiyiyoruz. Mersin’e balık yemeğe gider beynimizi boşaltırız."