Kentsel Dönüşüm
13 Şub 2014 10:03 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:53

Fikirtepe'de müteahhitlerden altyapı harcı alınacak!

Fikirtepe'de planlara eklenen bir maddeyle İBB, müteahhitlerden altyapı harcı alacak. Metrekare başına 330 TL olan harç, 370 milyon TL gelir sağlayacak.

Fikirtepe'de müteahhitlerden altyapı harcı alınacak!
Fikirtepe'de yılan hikayesine dönen kentsel dönüşüm çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı ziyaretinde yaptığı açıklamadan sonra hız kazandı.

Şu anda bölgede çalışan müteahhit firmalar İBB'ye başvurularını yaparken, Fikirtepe'nin yeni planları da hazırlandı ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı askıya çıktı. Fikirtepe'deki yetkinin Bakanlıktan İBB'ye devredilmesi nedeniyle, altyapı harcı da yeniden gündeme geldi.

Altyapı harcı var 7 Mart'a kadar askıda kalacak yeni planlarda, emsal ve yükseklik sınırıyla ilgili herhangi bir değişiklik yapılmadı. Planlarda, Bakanlığın yetkisinde bulunan tüm uygulamalar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğuna bırakıldı. Buna göre, Bakanlar Kurulu kararı ile kentsel dönüşüm kapsamına alman ve riskli alan ilan edilen Fikirtepe'de, tıkanan süreci açmak adına tüm yetkileri eline alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu yetkileri tekrar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) vermiş oldu.

Yeni planlarla birlikte Fikirtepe'de proje yapan müteahhitler altyapı harcı da ödeyecek. Bakanlığın planlarında böyle bir madde yer almıyordu. 1/1000'lik plana eklenen yeni maddede, "Tüm yol ve altyapı bedelleri mülkiyet sahipleri veya müteahhit firma tarafından karşılanır. Bu altyapı masrafları harcamalara katılma payı olarak İBB tarafından mimari avan proje onayı aşamasında tahsil edilecektir" deniliyor. Bu altyapı harcının arsa metrekaresi başına 330 lira olduğu, İBB'in bu harçlardan elde edeceği gelirin ise 370 milyon lirayı bulacağı öğrenildi. Otopark şartı Yeni planlara göre, projelerdeki otopark şartı da değişti.
Eski planlarda, 'her bağımsız birim için en az iki otopark ayrılması gereklidir' denilirken, yeni planda otoparklar için metrekare kısıtlaması yapıldı. 90 metrekarelik konutlar için bir, daha büyük konutlar için iki araçlık otopark yapılacak.

FİKİRTEPE'DE kentsel dönüşüm, İBB'nin pilot bölge ilan etmesiyle başlamıştı. 2.07 olan emsal, 4.14'e yükseltilmişti. Müteahhitler 4.14 emsal üzerinden hak sahipleriyle anlaşmaya başlamıştı. Ancak ada bazında yüzde 100 anlaşma şartının olması gibi nedenlerle bölgede dönüşüm zora girdi. Geçen sürede, bölgede bazı binalar yıkıldı ve birçok insan evlerini terketti.
Hatta yıkıntıların arasında savaş filmi bile çekildi. Fikirtepe, Mayıs ayı sonunda Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edildi. Riskli alan ilan edilmesiyle bölgeye yeniden heyecan geldi ancak daha sonra dönüşüm yeniden tıkandı. Son olarak Bakanlık, yetkisini yeniden İBB'ye devretti.

Meltem Kara/ Vatan Gazetesi