Konut Haberleri
22 Mayıs 2017 17:38 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:11

Felaketlere karşı inşa edilen depoyu su bastı!

Norveç'te hayata geçen ve olası felaketlere karşı yeryüzündeki bütün bitkilerin tohumlarının bulunduğu Global Tohum Deposu'nu su bastı.

Felaketlere karşı inşa edilen depoyu su bastı!
200 yılında Norveç'te inşa edilen Global Tohum Deposu'nu su bastı. Özel donanımlı bu depoda bütün bitki çeşitlerinin tohumu bulunuyor. Bilim adamları olası bir felakete karşı bu tohumları kullanarak besin zincirini yeniden oluşturmayı planlıyor.




Global Tohum Deposu olarak adlandırılan bu deponun başı bu aralar belada. Zira adanın soğuk iklimi, küresel ısınmaya yenik düştü. Norveç hükümeti, bölgede yükselen sıcaklıklar nedeniyle buzulların eridiğini ve yağmurlardan kaynaklı sel felaketlerinin meydana geldiğini ifade etti.

Bu nedenle tohum deposuna giriş çıkışlar neredeyse imkansız hale geldi. Hiç hesapta olmayan buzul erimesi, böylece kusursuz görünen projeyi sıkıntıya sokmuş oldu.



Hükümet yetkilileri konuyla alakalı şu açıklamada bulundu:


Büyük miktarda su tünelin girişine hücum etti ve sonra da buza dönüştü, içeri girdiğinizde buzulların içi gibi görünüyordu. Buz kütleleri kırılarak çıkarıldı ve neyse ki içeri giren su tohumları etkilemedi.



İçeri giren suyun tohum deposunu etkilememesi şimdilik sevindirici gözüküyor. Fakat deponun gözlem altında tutulacağı ifade ediliyor. Yeni Şafak