Sektörel
23 Şub 2018 15:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:41

Faizler düşse bile konut fiyatlarına zam yapılmamalı

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Aşa, kredi oranlarında düşüş olsa bile müteahhitlerin fiyatlara zam yapmaması gerektiğinin özellikle altını çizdi. Aşa, şu anda ev alıcılarının alt ve orta gelir grubundan oluştuğuna vurgu yaptı.

Faizler düşse bile konut fiyatlarına zam yapılmamalı
Faiz oranlarının bir yıldır sürekli artması ve bu yılın ilk ayında en az yüzde 1,15’e ulaşarak 18 aylık zirveyi görmesinin ardından, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ocakta yüzde 20,3 düştü. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, yüksek faiz oranları kadar ev fiyatlarındaki yüksek rakamların da düşmesi gerektiğini vurguladı. Aşa, bazı müteahhitlerin faiz oranları düşse bile bunu bir fırsata çevirip hemen fiyatlara zam yapmaya kalktığını ifade etti.

İNDİRİM BİLE GELMELİ

Nizameddin Aşa konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: Yüksek faiz oranlarının caydırıcılığı nedeniyle insanlar ev alımını erteledi. Şu anda ev arayan kesim, orta ve alt gelir grubu. Müteahhitler de elini taşın altına koymalı, faizler düşünce fiyatları artırmamalı. Maalesef böyle kısır bir döngü var; kredi faizleri düşünce bazıları zam yapıyor. Şu anda konut fiyatlarında, faize göre indirime bile gidilmeli.

BANKALAR DA ADIM ATMALI

İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da yüksek faizlerin, projelerin durması manasına geleceğini söyledi. Durbakayım “Projelerin durması ve satışların yavaşlaması, toplam istihdamın yüzde 5-6’sını yapan inşaat sektörünün zora girmesi demek” diye konuştu. Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal ise şunları söyledi: Biz sektörümüzü canlı tutmak için her türlü adımı atıyoruz. Bankalardan da benzer tutumu bekliyoruz.