Konut Haberleri
16 Ağu 2017 17:35 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:22

Eylül'de inşaatlara 3 yeni uygulama

Emlak ve inşaat sektörüne hayat kalitesini yükseltmek ve olası bir depremin yıkıcı etkilerini azaltmak amacıyla 3 yeni uygulama geliyor. Deprem standardını da içeren bu uygulamalar Eylül ayı itibariyle geçerli olacak.

Eylül'de inşaatlara 3 yeni uygulama
Yaşam kalitesini yükseltmek ve depremin yıkıcı etkilerini en aza indirmek amacıyla inşaat ve emlak sektörüne 3 yeni uygulama getiriliyor. Maliyetleri ve emlak satışlarında fiyatları yükseltecek bu uygulama Eylül 2017'den itibaren devreye girecek.

ASANSÖRLERE DEPREM AYARI

Bunlardan ilki TS EN 81-77 Deprem Standardı
. Bu standart, asansörlerin hareketli parçalarının deprem esnasında yolculara veya binaya olası zararlar vermesini engellemeyi hedefliyor. Onlarca ek parametreyi zorunlu hale getirecek olan bu uygulama özellikle kentsel dönüşümün etkisiyle çok katlı binalarla örülü yeni görünüme bürünen kent merkezlerinde tüm binalar bu standarda uymak zorunda olacak.
 
TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun bu uygulamanın çok yerinde bir uygulama olduğunu şu sözlerle değerlendirdi: “Türkiye'de yapı kalitesi sadece kullanılan malzeme ve binanın yaşı ile değerlendiriliyor. Bu son derece yanlıştır. Bir yapının kalitesi kullanılan malzemeden işçiliğe ve hatta çevre düzenlemesine varıncaya kadar yüzlerce parametrenin değerlendirilmesini gerekli kılar. Onların en önemlilerinden biri de asansördür. Yüzlerce insanın kullandığı yapıdaki taşıyıcı sistemin tüm ihtiyacı en iyi ve en güvenli şekilde karşılayabilmesi gerekir. Bu nedenle getirilen kalite standardı çok yerinde bir uygulamadır.”

OTOPARK SORUNUNA SON 
 
Yapılara getirilecek olan diğer iki standart ise Eylül 2017 sonunda yürürlüğe girecek olan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğiyle başlayacak. Yeni uygulamayla bu güne kadar uygulanan her 3 daireye 1 otopark kriteri, her daireye 1 otopark şeklinde değiştirilecek. Ayrıca yeni inşaat alanının toplam arsa alanının yüzde 40'ını aşmaması şartı kaldırılacak.

Bu iki uygulama konusunda bilgi veren Erilkun şunları söyledi: “Bugüne kadar inşa edilen yapılarda 3 daireye 1 otopark yeterli görülüyordu. Yeni yapılarda her daireye 20 metrekare büyüklüğünde 1 otopark zorunluluğu getiriliyor. Bu konuya o denli detaylı yer veriliyor ki özellikle lüks konutlarda her daireye 2 ya da 3 araçlık yer yapılması halinde ekstra alan emsal harici sayılıyor ve bu alan belediyeye ödenen harici alan vergisinin kapsamından çıkarılıyor. Bu uygulama kentteki otopark sorununu büyük ölçüde giderecektir. Zira mevcut binalarda yaşanan 1/3 oranlı otopark problemi yol kenarlarında araçlardan ötürü trafik sorununu da beraberinde getiriyordu.

YATAY YAPILAŞMA ÖNE ÇIKACAK
 
Erilkun, özellikle arsa arazinin sınırlı olduğu bölgelerde sıkıntı oluşturan, inşaatın arsa alanının yüzde 40'ını geçmemesi şartının kaldırılmasıyla artık yeni şehirleşmede dikey değil yatay yapılaşmanın öne çıkacağına dikkat çekiyor. Hakan Erilkun, “Çekme mesafeleri ve yan binaya yaklaşma mesafesine uyulmak kaydıyla taban alanının arsa büyüklüğüne oranlama sınırı olmaksızın inşaat yapılması, yamaç alanlardaki yapılarda kademeli inşaat yapılmasıyla beraber yatay ve bir o kadar da silueti düzgün yapılaşmayı sağlayacaktır. Ayrıca semtin dokusunu bozmadan geliştirmeyi beraberinde getirecektir” dedi.