Konut Haberleri
13 Şub 2016 13:57 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:03

Evlenecek gençlere 10 lira devletten!

Gençlerin çeyiz hesabına yapılacak katkının detayları belli oldu. Başvurmak kolay. Ama dikkat edilmesi gereken noktalar var. 10 bin lirayı bulan bu para nasıl alınacak? İşte detaylar...

Evlenecek gençlere 10 lira devletten!
İşte Sabah yazarı Faruk Erdem'in yazısı:

Evlenecek gençlere devletin sağlayacağı 5 bin liralık destek uygulaması nisan itibarıyla başlıyor. Bununla ilgili 13 maddelik yönetmelik yürürlüğe girdi. Evlenecekler eğer bankada bir hesap açıp buraya en az aylık 100 lira yatırırlarsa devlet de bu hesaba 5 bin lirayı bulan para ekleyecek. Eğer çiftler ayrı ayrı başvurursa toplam destek 10 bin lira olacak. Bu destekle ilgili şartları özetle anlatmaya çalışalım…

HESAP AÇMAKLA BAŞLAYIN

3 Bankaların yurtiçi şubelerinde TL cinsi mevduat ya da katılım fonu hesabı açılacak. Bu hesabın çeyiz hesabı olduğu belirlenecek ve bankayla böyle bir sözleşme yapılacak. 3 Hesap için yaş şartı yok. 18 yaşından küçükler için velileri hesap açtırabilecek. 3 Çeyiz hesabına ister aylık ister 3 ayda bir para yatırılacak. Yatırılacak paranın alt sınırı ayda 100 lira üst sınırı bin lira olacak. Bir defaya mahsus 15 bin lirayı geçmeyen toplu para yatırılabilecek. 3 Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar için hesaptaki birikim tutarının yüzde 10'u (ödenecek tutar 4 bin lirayı geçmeyecek); 48-59 ay için yüzde 15'i (ödenecek tutar 4 bin 500 lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar için yüzde 20'si (ödenecek tutar 5 bin lirayı geçemeyecek) devlet tarafından hesabın olduğu bankaya yatırılacak. 3 Katılımcılar sadece tek bir hesap açabilecek ve devlet katkısını bir kez alabilecek. Hesabı bankalar arasında taşıma da mümkün olmayacak. 3 Para evlilikten sonra evlenme cüzdanı ile ilgili bankaya başvurulduğunda hesaba geçecek. 327 yaşından önce evlenmek gerekiyor. Hesaba 3 yıl düzenli para ödeme şartı da var.

ÇEYİZ ÖDEMESİ 24 MAAŞ

Yetim kızlara verilen 'evlilik ödeneği'ni bu yukarıdaki sistemle karıştırmamak lazım. Evlilik ödeneği yetim maaşı alanlar için geçerli. Kız çocukları evlendiklerinde yetim maaşları kesiliyor. Fakat bir kereye mahsus olmak üzere 24 maaş tutarında evlilik yardımı yapılıyor.

DİKKAT!

* Devleten para alabilmek için ödemelerin bir yıl içinde 3 defadan fazla aksatılmaması gerekiyor.
* Bir yıl içinde iki defa para çekme hakkı bulunuyor. Çekilen paradan sonra kalan tutarın aylık 100 liranın altında olmaması gerekiyor.