Konut Haberleri
18 Ara 2014 14:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:19

Evlat edinen erken emekli olacak

Sosyal Güvenlik Kurumu evlat edinen kadın sigortalıların daha erken emekli olmalarını sağlayan düzenlemeyi hayata geçirdi.

Evlat edinen erken emekli olacak
Radikal'deki köşe yazısında "Doğum borçlanması yoluyla kadın sigortalıların 6 yıla kadar erken emekli olabileceklerinden bahsetmiştik. Ancak evlat edinenlerin de aynı haktan faydalanıp faydalanamayacağı tartışmalıydı" diyen Dr. Mehmet Bulut, SGK'nın bu hafta yayınladığı bir genelgeyle evlat edinenlerin de doğum borçlanmasından faydalanabileceğini belirttiğini söyledi.

Peki hangi şartlarla evlat edinenler borçlanma yapabilecek ve böylece daha erken emekli olabilecekler? Bulut'un bu soruya yanıtı şöyle:

- Öncelikle borçlanmayı 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Memur) ayrımı olmaksızın tüm kadın sigortalılar yapabilecek. Yani evlat edinme yoluyla yapılacak borçlanmadan erkek sigortalılar faydalanamıyor.

- Çocuğun, ilk sigortalılık başlangıç tarihinden sonra yani ilk işe giriş tarihinden sonra evlat edinilmiş olması gerekiyor.

- Borçlanma en fazla 3 çocuk için yapılabildiğinden kadın sigortalının öz çocukları ile birlikte toplam çocuk sayısı dikkate alınması gerekiyor.

- Evlat edinilen çocuğun 2 yaşından küçük olması gerekiyor.

- Borçlanma, evlat edinme tarihinden (evlat edinme öncesi geçici bakım sözleşmesi onay tarihinden) itibaren, çocuğun 2 yaşını doldurduğu tarihe kadar yapılabilecek. Örneğin; 15/1/2002 tarihinde doğmuş bir çocuğun 7/6/2003 tarihinde evlat edinilmesi halinde kadın sigortalı 7/6/2003-15/1/2004 süresi için doğum borçlanması yapabilecektir.

- Kadın sigortalının borçlanmak istediği sürelerde çalışmamış olması gerekmektedir.

- Dolayısıyla evlat edinilmiş her bir çocuk için en fazla 2 yıllık borçlanma yapılabilecektir.

Yapılacak bu borçlanma ile emeklilik için süre ve yaş sınırını doldurmuş kadınlar, evlat edinilmiş olan çocukla birlikte üç çocuğa kadar yapacakları doğum borçlanması ile 6 yıla kadar erken emekli olabilecekler.