Krediler
04 Oca 2013 23:17 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:23

Evini Yenileyen Vatandaşın Kredi Faizinin Yarısı Devletten!

Kentsel dönüşüm kapsamında evini yenilemek isteyen vatandaşın alacağı kentsel dönüşüm kredisi faizinin yarısını devlet karşılayacak.

Evini Yenileyen Vatandaşın Kredi Faizinin Yarısı Devletten!

 

5 Ekim'de başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli evini yenilemek isteyen vatandaş alacağı kentsel dönüşüm kredisinin faizinin sadece yarısını ödeyecek. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı Türkiye'de 7 milyon konutun yenilenmesini öngören kentsel dönüşümde hükümet, vatandaşın mağdur olmaması için kesenin ağzını açtı. Evi yıkılacak olanlara kira desteği sağlayan hükümet, dönüşüm için alınacak kredinin faizinin yarısını da ödeyecek. Konutunu ve işyerini yeniden yaptırmayı düşünenler 100 bin TL, güçlendirme yaptıracaklar ise 50 bin TL kredi çekebilecek. Kredinin faizinin konutlarda 4, işyerlerinde 3 puanlık kısmını devlet karşılayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bankalarla protokol imzalayacak. Bankalar, vatandaşa verdikleri kredinin her ay 4 puanlık indirime göre hesaplanan faiz tutarını bakanlıktan alacak. Yani 100 bin liralık krediye yıllık ortalama yüzde 8 faiz alındığından yola çıkılırsa, vatandaşın ödeyeceği 8 bin liranın 4 binini devlet ödemiş olacak.  

2 YIL ÖDEME YOK 

Kredilerin anapara geri ödemeleri yeni bina tamamlandıktan sonra başlayacak. Ancak burada 2 yıllık zaman limiti konuldu. Vatandaş 10 yıla kadar vadeyle borcunu geri ödeyebilecek. Kentsel dönüşüm çerçevesinde depreme dayanıksız olduğu tespit edilmiş ve yıkılması gereken binalar için verilecek faiz desteği, oluşturulan dönüşüm projeleri bakanlığın özel hesabından sağlanacak. Faiz desteği sağlanacak kredilerin belirlenmesinde, özel hesabın gelir durumu, bakiyesi ve hesaba aktarılacak ödenek tutarları ile uyum dikkate alınacak.  

RİSKİNE GÖRE...

Kredi şartlarında binanın risk durumu ve içinde bulunan vatandaşların ekonomik durumları da belirleyici olabilecek. Bir hak sahibi adına faiz desteğ i sağlanacak toplam kredi tutarı 500 bin TL'yi geçemeyecek. Hak sahibi, hesaptan ya da bankalardan aynı tür kredilerden aynı anda yararlanamayacak. Bakanlık kredilere ilişkin hususları kendisi belirleyecek.  

BANKAYLA MASAYA OTURACAK

Faiz desteğinin son şeklini vermek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bankalarla masaya oturup, protokol imzalayacak. Bu görüşmelerde daha düşük faiz oranları ve kolay ödeme imkânlarının da sağlanabileceği belirtiliyor. Mortgage ve ipotekli emlak kredileri gibi kentsel dönüşüm konusunda da bankaların yeni bir enstrüman çıkarabileceği söyleniyor. Ancak bankalarla anlaşma ne çerçevede olursa olsun vatandaşın ödeyeceği faizin 4 puanını devlet verecek. 

2014'E KADAR ÇEKENE VAR

Faiz desteği 31 Aralık 2013'e kadar sağlanacak krediler için uygulanacak. Kredi masraflarını vatandaş ödeyecek. Hak sahiplerinin bankalar ile yapılacak olan protokoller kapsamında kullanacakları kredinin anapara riski ile faiz desteği dışında kalan faiz ödemelerinden doğan risk tamamen bankaya ait olacak.

500 TL KİRA YARDIMI 

Faiz desteği ile birlikte vatandaşın dönüşüm sürecini daha az maliyetle atlatabilmesi için kira yardımı da yapılacak. Bu konudaki yönetmelik önümüzdeki günlerde netleşecek ancak yardımın 500 liraya kadar çıkabileceği öğrenildi.