Konut Haberleri
05 Ağu 2015 07:28 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:02

Dikkat! Evden eve nakliyatta yeni dönem

Çevre Bakanlığı, taşınırken apartmanlara “evden eve nakliyat” işlerini kolaylaştırmak için ilginç kriterler geliyor.

Dikkat! Evden eve nakliyatta yeni dönem
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı düzenlemeye göre eşya taşınması sırasında gerekli manevra alanının sağlanması amacıyla balkon duvarları ve demirlerinin en az 400 kilo yüke dayanıklı malzemeden yapılması gerekecek. Apartman cephelerinin nakliye vincinin yanaşmasına fırsat verecek açıklıkta olması için gerekli düzenlemeler yapılacak. Asansörü olan binaların giriş koridoru genişliğinin umumi binalarda en 2.20 metre diğer binalarda ise en az 1.50 metre olması zorunlu olacak.

Bakanlık, Nakliye İşlerini Kolaylaştırıcı Nitelikte Bina Cephelerinde Açıklık Yapılması Tebliği’ne son şeklini verdi. Düzenlemeye yapı ruhsatına tabi, yüksekliği 30.5 metreden az, yük asansörü bulunmayan tüm binaları kapsayacak.

Buna göre mal veya eşyaların taşınması için gerekli manevra alanının sağlanması ve asansöre yüklenmesi amacıyla eşyaların balkon duvarı ya da demirlerine yaslanacağı yüzeyin en az 300-400 kilo yüke dayanıklı malzemeden inşa edilmesi gerekecek. Balkon demirlerinin taşıma kapasitesinin ise malzemenin cinsine göre imalatçı firma tarafından bildirilmesi zorunlu olacak.

Düzenlemeye göre bina giriş koridorunun genişliği ana merdivene ya da asansöre ulaşıncaya kadar aynı genişlikte devam ettirilmesi de yeni kurallar arasında bulunuyor. Buna göre bina giriş koridoru dış cephe genişliğinden az olmamak koşuluyla umumi binalarda en az 2.20 metre diğer binalarda ise en az 1.5 metre olacak.