Konut Haberleri
28 Nis 2015 07:32 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:36

‘Ev’de S.O.S görülmüyor

DOLARDAKİ yükselişin konut fiyatlarına yansımasına değerlendiren Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Kur, 2.70-2.75 seviyelerinde dengelenirse bunun yüzde 2-3 mertebesinde konut fiyatlarına yansıması olacak” dedi.

‘Ev’de S.O.S görülmüyor
Türkiye’de 13 yılda yapılan konutların yaklaşık yüzde 8’ini TOKİ’nin yaptığını belirten Turan, şunları söyledi: “Biz şu anda yılda 50 bin, 60 bin konut üreten idarenin başı olarak bir ‘S.O.S’ görmüyoruz. Piyasa kendini regüle edecek düzeydedir. Kısa süreli kur hareketleri çok etkili değil, nerede kalıcı olacağına bakmak lazım bunun. Şu anda buna göre oturup da kura göre yeni bir strateji tayin edelim noktasında değiliz.”

“İnşaat sektörüne gözümüz gibi bakmalıyız” diyen Başkan Turan, inşaatın ekonomik büyümede itici güç olduğunu belirtti. Alt ve orta gelirli vatandşın ev talebinde patlama olduğunu belirten Turan, “Gaziantep’te bin 154 konutluk projeye 15 bin talep bekliyoruz. İstanbul Kayabaşı’nda kurayla satılacak bin 500 konuta 77 bin 493 başvuru geldi. Sektörün bazı segmentlerinde yığılma olabilir. Onu da özel sektör kendisi ayarlar. Ama bizim üretim yaptığımız segmentte büyük bir talep var” dedi.

Öte yandan TOKİ geçtiğimiz günlerde bir kampanya düzenledi. Kampanya kapsamında borcunu ödeyip tapusunu hemen almak isteyenlere yüzde 20 indirim uygulandı. Başkan Turan,  33 bin kişinin  parasını direkt gelip ödeyerek yüzde 20 indirimle borçlarını kapatıp tapularını aldığını belirtti. Bunun 1.5 milyar liraya denk geldiğini söyleyen Turan, “Bu paranın yaklaşık yüzde 50’si yani 750-760 milyon lirası kredi kullanılmadan vatandaşın yastık altı parası diye tabir edilen paradan getirilip ödendi. 4-5 hafta içinde bu para yastık altından çıkarılarak yatırıldı. Bu da bence ülke ekonomisi açısından değerlendirilmesi gereken bir veridir” dedi. Son dönemde çalışmaları başlayan 3. köprü, Kanal İstanbul  ve 3. havalimanı gibi çalışmaların kendisini heyecanlandırdığını belirten Turan, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinde de önemli aşamalar kaydedildiğini belirtti. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) binasını ve  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bina işlerini TOKİ’nin yapacağını belirten Turan, “Hasılat paylaşım modeliyle ihale yaptık. 1,5-2 ay içerisinde İstanbul Finans Merkezi’nde TOKİ tarafından yaptırılacak iki inşaatımız başlamış olacak. İnşallah 2-2.5 yıl içerisinde de Finans Merkezi hayata geçmiş olacak” dedi.
ETİKETLER
#TOKİ #toki ev