Konut Haberleri
20 Eyl 2014 08:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:52

‘Ev’de macera dönemi bitti!

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Bir dönem herkes tekstilciydi ama krizle asıl oyuncular öne çıktı. Bu kez de inşaat sektöründe maceracılar elenecek” dedi.

‘Ev’de macera dönemi bitti!
TÜRK ekonomisinin lokomotif sektörü olarak görülen gayrimenkulde son dönemde satış sorunu yaşanıyor. Firmaların bu sorunu yaşamasını kriz olarak yorumlamanın doğru olmadığını belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı ve EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Satışların azalması risk algısının azalmaya başladığını gösterir. Bu sektör için tehlike değil dengelenme dönemi. Bir dönem herkes tekstilciydi ama yaşanan bir krizle sektöre sonradan girenler battı, asıl oyuncular öne çıktı. İnşatta da maceracılarla gerçek oyuncuların ayırt edileceği dönemdeyiz. 1’e 3 kazandırırım diyenler değil, gerçek rakamlarla çalışanlar uzun ömürlü olacak. Bizim mal ettiğimiz fiyata ev satanların durumu ortada” dedi. 

SÜREKLİ İŞ YAPAN 250 FİRMA VAR

Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon inşaat firması ve müteahhitlik hizmeti veren kurum olduğunu belirten Çelik, bu firmaların büyük bölümünün sürekli ve profesyonel kurumlar olmadığını belirtti. KONUTDER’in yaptığı bir çalışma sonrasında her yıl 200 ve üzerinde konut yapan firma sayısının 250 olduğunu belirten Çelik,  “Uzun vadeli plan yapanlar şirketler için sorun yok. Ama bu işe kısa vadeli hedeflerle girenler için sonuç kötü olacak” dedi.  Ev fiyatlarda anormal bir artış olmadığını ve bu nedenle fiyat balonu riskinden söz edilemeyeceğini belirten Çelik, “Piyasa aynı koşullarla devam ederse birkaç yıl sonra arzda bir birikme olur. Bu durumda ucuz ev satma zorunda kalan firmalar da batar” dedi.


KAPALIÇARŞI MODELİ

EYG Grup,
tamamlanan konut projelerinden toplu alım yapıyor ve bunu fiyat avantajıyla satışa sunuyor. Şirket aldığı evleri evdekifirsat.com adresi üzerinden alıcı ile buluşturacak. Ömer Faruk Çelik’in ‘Gayrimenkulün Kapalıçarşısı’ dediği portalda siteyi ziyaret edenler proje detaylarını öğrenecek ve teklif verecek. Dileyenler evleri arsa, villa ya da tekneleriyle takas edebilecek. Maslak’taki Mashattan projesinden 81 daire alan şirket Bahçeşehir’deki Spradon projeleri ile Divan Residence’den 1000 daire alarak sisteme dahil etti.

2 fon kuracak
EYG Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Murat Parmakçı,
SPK’nın portföy yönetim şirketlerine dair düzenlemelerinin 2014 yılı Temmuz ayında yürürlüğe girmesinden sonra EYG Gayrimenkul Portföy Yönetimi’nin işlemlerini tamamlandıklarını söyledi. 2 adet gayrimenkul yatırım fonu kuracaklarını belirten Parmakçı, fonlardan bir tanesinin inşaatı tamamlanmış konutlara, diğerinin ise arsalara yatırım yapacağını kaydetti.