Ekonomi
05 Eyl 2015 12:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:19

Dikkat! Bunu yapmayana büyük ceza

Evlerimizde çalıştırdığımız yardımcılara sigorta zorunluluğu getirildi ancak uygulayan sayısı beklenenin altında kaldı. Ceza alabilirsiniz. Bu sigortaları bir an önce yaptırın

Dikkat! Bunu yapmayana büyük ceza
Geçtiğimiz nisanda Türkiye'de yepyeni bir dönem başlamış ve evlerde çalışan herkesin sigortalı olması zorunluluğu getirilmişti. Bu karar ile özellikle gündelikçiler bir gün dahi çalışsa sigorta güvencesine kavuşmuştu. Ama ne yazık ki uygulamaya fazla rağbet olmadı. SGK'dan aldığımız bilgilere göre, gündelikçisini ya da evde çalıştırdığı kişiyi sigorta yaptıranların sayısı çok az. Üstelik ciddi cezalar da olmasına rağmen.

VİCDANİ BİR SORUMLULUK

Yanımızda çalıştırdığımız kişiyi kazalara karşı koruyacak ve sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayacak bir güvenceyi de vermek durumundayız. Bu yasal zorunluluk olduğu gibi vicdani de bir sorumluluk. Yeni sistemi kısaca hatırlayalım. Eğer gündelikçi ya da çocuk bakıcısı 10 günden az evinizde çalışıyorsa günlük primleri günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si olacak. Bu da 2015'in ikinci 6 ayı için 85 kuruşa karşılık geliyor. Çalışanlar isterlerse kalan sürenin primini ödeyerek bu günleri emeklilikten saydırıp sağlık hizmetinden de faydalanacak.

İŞLEMLER KOLAY

Sürekli ya da 10 günden fazla çalışan kişiler için ise yüzde 32.5 oranında prim ödemek durumundasınız. 10 günden az çalışan gündelikçiler için işlemler hayli kolay. Çalışanınız için bir e-devlet şifresi aldıktan sonra işlemleri yapabiliyorsunuz. E-devlet sitesindeki SGK bölümünden "4A On Günden Az Süreli Ev Hizmetleri İşveren Başvuru ve Sorgulama" bölümüne girerek işlemleri başlatabiliyorsunuz. Prim ödemelerinizi de yine e-devlet şifrenizle kredi kartıyla yapabiliyorsunuz.

10 GÜNDEN FAZLA ÇALIŞANLAR

Evlerde 10 gün ve fazla çalıştırılanların SGK'ya bildirilmesi gerekiyor. Bunu "Ev Hizmetlerinde On Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge" ile sosyal güvenlik merkezlerine başvurarak çözebilirsiniz. Böylece her ay çalıştırdığınız gün sayısına göre prim yatırıp çalışanı sigortalamış olursunuz.

Faruk Erdem/Sabah