Konut Haberleri
25 Eyl 2017 10:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:26

Ev satarken de alırken de dikkat!

İkinci el ev satın alacaklar dikkat. Birçok dolandırıcılık çeşidinin türediği bu dönemde uzmanlar vatandaşları uyarıyor.

Ev satarken de alırken de dikkat!
Ev satarken veya alırken dolandırıcıların tuzağına düşmeyin. Hürriyet Gazetesi  yazarı Oya Armutçu, bugünkü köşesinde  "Ev satarken dolandırılmayın" başlıklı yazısına yer verdi.

İşte yazının detayları...

Ev satarken de alırken de dikkat. Çünkü her gün yeni bir dolandırıcılık yönetimi piyasaya çıkıyor.
Parayı peşin alıp tapuyu devretmek alıcı ve satıcı için en rasyonel yöntem. İkinci el konut satışlarının düştüğü bu dönemde alıcı bir miktarı ödeyip geri kalanını sonra vermek isterse dolandırılmamak adına ne yapmak gerekir?

Okurum B.D.’nin bu konudaki mail’i:

“Hürriyet gazetesindeki yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Size danışmak istediğim bir konu var. Bizim durumumuz şöyle; evimizi satmak istiyoruz ama alıcı paranın bir kısmını sonra vermek istiyor. Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapılarak, paranın tamamen ödenmesi koşuluyla satışın belirli bir süre sonra gerçekleştirilmesi üzerine anlaşma yapmak doğru olur mu?  Ev sahibinin zarar görmemesi için nasıl bir yol izlenebilir? ”

Bu sorunun yanıtını uzun yıllar kadastro hâkimliği de yapan eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ’a sordum. Karadağ’ın okuruma yanıtı ve bu konudaki uyarıları şöyle:

“Aranızda gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapabilirsiniz. Borcun vadesine göre uyumlu süreli bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi satıcıyı korur. Ancak alıcı tapusunu alamayacağı için yanaşmayabilir. Hem alıcıyı hem satıcıyı tatmin edecek en makul yol; ödenmeyen borç için taşınmaz üzerine satıcı lehine birinci sıradan ipotek tesisidir. Ancak bu iki yöntem dışında kalan bakiyeye dönük çek-senet almak gibi uygulamalar alacağın tahsiline dönük sıkıntı yaratabilir. Esas olan paranın tamamının peşin ödenip tapunun devridir.”