Konut Haberleri
28 Ağu 2015 10:37 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:14

Ev kiralama siteleri Barcelona'da krize sebep oldu

Barcelona'da otellerin dolmasına rağmen evini online kiralama şirketlerine açan halk, turist sayısının artmasına sebebi olarak gösterildi

Ev kiralama siteleri Barcelona'da krize sebep oldu
2014 yılında toplam  27 milyon turisti ağırlayan Barcelona’da onbinlerce kişi evlerini turizm amaçlı kiraya verince kent turist doldu. Zaten yerli halkın turistlerden bunaldığı ve daha fazla turist görmek istemediği kentte, yaşanan bu gelişme ise Belediye Başkanı'nın harekete geçmesini sağladı.

İspanya’nın Barcelona kenti, gelir kaynakları arasında ilk sıralarda olan turizm sektörü ile ilgli ciddi sorunlar yaşıyor. 400 bin kişiye ek istihdam yaratan turizm, 1,6 milyon nufüslü kente yılda 27 milyon turist gelmesi ile cazibesini kaybedecek noktaya geldi. Yerli halkın huzurlu ve sakin bir şehir istemesi, ancak gelen çok sayıda turistin kalabalık ve gürültü oluşturup çevreyi kirletmesi sebepleri ile turist sayısını azaltmaya yönelik uygulamaların gündeme geldiği Barcelona'da oteller tamamen dolu olmasına rağmen kente turist gemeye devam ediyor. Bunun en önemli sebebi ise evini kiraya vermek üzere online sitelere ilan bırakan yerli halk.

Onbinlerce Bercelonalı'nın başvurduğu yöntemde evlerinin kapılarını Airbnb, Booking.com gibi özellikle turistlerin rağbet gösterdiği online ev kiralama şirketlerine açan yerliler sayesinde 25 bin evin tamamı yaz  sezonunda kiralandı, turist patlaması yaşandı.

Durumu öğrenen Katalan şehrinin Belediye Başkanı Ada Colau, sitelerin kontrolsüz turist akınına yol açtığını, düşük gelirli sakinleri yerinden ettiğini ve kentin büyüsünü bozduğunu belirterek, bahsi geçen şirketlerin yasal düzenlemeleri ihlal etmeye devam ettikleri takdirde müdahale edeceklerini açıkladı.