Konut Haberleri
20 Ağu 2017 13:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:22

Ev alan 10 kişiden 7'si 35 yaşın altında!

İlk defa ev sahibi olacakların yüzde 75’i 35 yaş altı kişilerden oluşurken, ev arama süresi 12 haftayı buluyor. İki ve daha fazla sayıda mülk satın alanların oranı yüzde 66 seviyesinde.

Ev alan 10 kişiden 7'si 35 yaşın altında!
Gayrimenkule yatırım kararı veren Türk halkı, konut aramaya önce yaşadığı semtten başlıyor. Komşularının demografik yapısına büyük önem veren vatandaşların yüzde 66’sı, bu kritere uygun semtlerden, yüzde 50’si ise işyerine ulaşım kolaylığına göre ev arıyor.

36 yaş altı

İlk defa ev alanların yüzde 75’i 35 yaş altı kişilerden oluşurken, satın alma süresi 12 haftaya yayılıyor. En çok araştırma internetten yapılıyor. Türk halkının gayrimenkul satın alma süreçlerini değerlendiren ERA Türkiye Gayrimenkul Direktörü Ufuk Şevki, yapılan araştırma sonuçlarını açıkladı. 

Küçük yatırımcının genellikle taşınmazı 20 kilometre çapında bir alanda aradığına dikkati çeken Şevki, şu bilgileri verdi: “Satın alma eğiliminde olan potansiyel müşterinin yüzde 50’sinden fazlasının hali hazırda taşınmazı aradıklarını görüyoruz. Alıcıların yüzde 33’ünün ilk defa ev aldığını, yüzde 66’sının ise ikinci ya da daha fazla sayıda mülk satın alma tecrübesinin bulunuyor. Ayrıca araştırmaya göre, ilk defa ev alanların yüzde 75’inin 35 yaş altı alıcılardan oluşuyor.

12 hafta ev arama süreci

Alıcılar ortalama 12 hafta ev arıyorlar, satın alma işlemini gerçekleştirenlerin yüzde 40’ı internet, yüzde 33’ü danışman ve yüzde 5’i inşaat şirketi ve yüzde 1’i ise yazılı medya ilanı aracılığı ile evlerine sahip oluyorlar.” Araştırma sonuçlarına göre, komşularının demografik yapısına büyük önem veren Türk halkının yüzde 66’sı bu kritere uygun semtlerden, yüzde 50’si ise işyerine ulaşılabilme uygunluğuna göre ev arıyor.  Yüzde 30 oranında etki gösteren faktörlerden biri de bölgedeki okullar.

Sabit faizli kredi

Alıcıların toplu taşıma etkenine göre karar verme oranı ise yüzde 10 olarak belirtiliyor. Hızla yükselen gayrimenkul piyasası nedeniyle ev alacakların yüzde 95’lik bölümü sabit faizli ev kredilerine yönelirken, ev satın almak isteyenlerin yüzde 33’ü ev sahip olma isteğinden, yine yüzde 33’ü ise daha büyük bir eve sahip olmak istedikleri için satın alma davranışı gösteriyor.

ETİKETLER
#konut # ev