Emlak Konut
21 Haz 2017 14:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:15

Ev alacaklar dikkat... Elinizi çabuk tutun!

Ev alacaklar beklemeli mi yoksa elini çabuk mu tutmalı? Gayrimenkul patronları yılın ikinci yarısı için öngörülerini sizin için açıkladı.

Ev alacaklar dikkat... Elinizi çabuk tutun!
İstanbul'da satılık konutların metrekare fiyatı son bir yılda yüzde 14 oranında artarak 4 bin 444 TL'ye yükseldi. Peki yılın ikinci yarısında fiyatlar düşecek mi artacak mı? 

Hürriyet'in haberine göre, Hürriyet Emlak verileri baz alınarak hazırlanan 2017 Mayıs Konut Endeksi’ne göre, İstanbul’da satılık konutların metrekare fiyatı son bir yıl içinde yüzde 14 artışla ortalama 4 bin 444 TL’ye yükseldi. Aynı dönemde kiralık konutların ortalama metrekare fiyatı ise yüzde 7’lik bir düşüşle 21 TL oldu. Yatırımcının yüzü İstanbul’un Gaziosmanpaşa, Bakırköy, Beykoz, Silivri ilçelerinde güldü. Bu ilçelerde fiyat artışı rekor kırdı.

Konut fiyat artışında Türkiye’nin ilk sırasına yerleşen Bursa’da bu oran yüzde 20’yi buldu.  Kiralık konutlarda ise oran değişmedi. Türkiye’de konutta ortalama amortisman (geri dönüş) süresi ise 13 yıl olarak belirlendi.

İşte gayrimenkul patronlarının yılın ikinci yarısı için öngörüleri…

'FİYATLAR ARTACAK'

Okkalar İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Okka; “Konut fiyatlarının artacağını öngörüyoruz çünkü maliyeler yükseldi. Piyasaların durumundan dolayı müteahhitler şimdilik fiyat artırmaya gitmiyorlar ancak konut satışları hızlanmaya başladığında fiyatların da artacağını tahmin ediyoruz. Bu öngörülerden yola çıkarak konut satın almak için uygun bir dönemdeyiz. Sektör açısında baktığımız bu dönemin; doğru stratejiyle hayata geçirilmiş, lokasyonu iyi, doğru fiyatla ve doğru projeyi yapan markaların, projesini satacak fırsatlara sahip olacağı bir süreç olarak yorumlayabiliriz. Sektör, ekonominin lokomotifi olarak kendine bağlı 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratıyor. Ekonomi iç ve dış dinamiklerden kaynaklanan dalgalanmalardan etkilense de inşaat sektörünün 2017 yılında da büyümesine hız kesmeden devam ettiğini görüyoruz.”

DEMİR ETKİSİ

Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya; "İstanbul’da konut fiyatlarının düşmesini beklemiyoruz. Dönem dönem bazı bölgelerde arz fazlası olması durumunda bazı projelerde şişirilmiş fiyatlandırmalardan dolayı o projeler bazında ya da bölgesel bazda bir miktar fiyat ayarlamaları olabiliyor ama buna fiyatlarda düşüş oluyor diyemeyiz. Artık ülkemizde inşaat kalitesi çok arttı. İnşaatın yapım maliyetleri ve arsa maliyetleri de giderek yükseliyor. İnşaat maliyetlerinin yüzde 10’undan fazlasını oluşturan demirin ton fiyatında Ocak 2016’dan bu yana yüzde 50’ye yakın bir oranda -  bin liralık -  artış yaşandı. Bu nedenle maliyetler yüzde 17 yükseldi. İkinci çeyrek itibariyle bu artışların konut fiyatlarına zam olarak yansıyacağını öngörüyorum."

'İSTER İSTEMEZ YÜKSELECEK'

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz; "2017 yılının ilk yarısı bir tür ‘toparlanma’ süreciydi diyebiliriz. Ülkemizin geride bıraktığı sıkıntılı sürecin yansımaları, diğer tüm sektörlere olduğu gibi inşaat sektörüne de etki etmiş ve yatırımcı açısından ‘bekleyip, önümüzü görelim’ düşüncesi hakim olmuştu. Büyük geliştiricilerin yılbaşından itibaren art arda yaptığı hamlelerle sektör eski canlılığına kavuştu. Yılın üçüncü çeyreğinde yaz mevsimine paralel bir grafik izlenir. Son çeyrekten itibaren yoğunluk başlar. Yeni projelerin devreye girmesiyle rakamlar ister istemez yükselecektir."