Ekonomi
29 Ağu 2015 13:33 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:15

Karkas etin firmalara satışı başladı..

Et ve Süt Kurumu (ESK) piyasaya karkas et satışına başladı. Kurum, dondurulmuş çeyrek karkas sığır eti, sadece kırmızı et ve yemek sanayinde faaliyet gösteren firmalara satacağını duyurdu.

Karkas etin firmalara satışı başladı..
Et ve Süt Kurumu (ESK), kırmızı et ve yemek sanayine yönelik, dondurulmuş çeyrek karkas sığır eti satışlarına başladı.

ESK Genel Müdürü Kasım Piral, yaptığı açıklamada, dönemsel ihtiyaçlar doğrultusunda artan kırmızı et talebine cevap vermek amacıyla sadece şarküteri ve yemek sanayine, dondurulmuş karkas sığır satışı başlattıklarını ve sektöre uygun fiyata kırmızı et tedariği sağladıklarını ifade etti.

Bu süreçte ithal edilecek etlerin helal kesim standartlarına uygun ve birinci sınıf dana eti olacağını vurgulayan Piral, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca denetlenerek onay verilen kesimhanelerden elde edilen etlerin ithalatına izin verildiğini belirtti. Piral, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: 

"Kesimlerde İslami kaidelere riayet ediliyor ve Müslüman kasaplar tarafından kesimler yapılıyor. Sığır karkas et ithalatı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın onay verdiği AB ülkelerinden, helal kesim sertifikası almış kesimhanelerde, yine Bakanlığımız veteriner hekimleri ve ESK veteriner hekimleri kontrolünde gerçekleştiriliyor. Çalışma koşullarını yerinde kontrol eden veteriner hekimlerimiz tarafından seçilip onaylandıktan sonra hayvanların kesimine izin verilmekte, sığırların kesim öncesi, kesim ve kesim sonrası muayeneleri gerçekleştirilmekte, tüm bu işlemlerin sağlık kurallarına uygunluğu veteriner hekimlerimizce denetlenmektedir." 

Avrupa Birliği'nde, mevzuat gereği çiftlik hayvanlarının beslenmesinde işlenmiş hayvansal proteinlerin kullanımının yasak olduğunu hatırlatan Piral, "Dolayısıyla ithal edeceğimiz sığır karkaslarının beslenme koşullarıyla ilgili olumsuz haberlere de itibar edilmemelidir. Bu standartlarda kesimler gerçekleştirilip, sığır etleri şoklanacak ve soğuk zincir kurallarına uygun şekilde ülkemize getirilerek şarküteri ve yemek sanayinde kullanıma sunulacak" değerlendirmesinde bulundu.

Dondurulmuş karkas sığır eti kilogram fiyatı 21,5 liradan satışa sunuluyor. Firmalar, ESK'dan aylık maksimum 200 ton et alabiliyor.