Konut Haberleri
11 Şub 2016 07:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:03

Ete zam üstüne zam!

Tavan fiyat uygulamasına rağmen bazı ürünler buna dahil değil. Tavan fiyatı ise isteyen kasap uygulayacak, uygulamak istemeyenler içinse bir yaptırım olmayacak

Ete zam üstüne zam!
Önceki gün Tarım Bakanlığı artan et fiyatlarına önlem getirdi. Ancak durum da karıştı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in salı günü açıkladığı ‘kırmızı ette tavan fiyat’ uygulamasının ayrıntıları belli oldu. Ette tavan fiyat sadece kıyma ve kuşbaşında geçerli olacak. Karara göre kıyma 32, kuşbaşı 34 liradan pahalı satılamayacak. Ancak bonfile, pirzola, külbastı, but, kol, döş, antrikot, incik, şiş ve diğer bütün et ürünleri tavan fiyat uygulamasının dışında kalacak. Tavan fiyatı uygulamak isteğe bağlı olacak, istemeyen kasap için bir cezai müeyyide olmayacak. Dünden itibaren başlayan uygulamanın bitiş tarihi ise ‘zamanla’ ortaya çıkacak.

Et fiyatlarının sürekli artması ve artan fiyatların enflasyonu artırması nedeniyle besiciler, et sanayicileri ile toptan ve parekende et satışı yapan meslek kuruluşlarının temsilcileriyle toplantı düzenleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ette tavan fiyat uygulaması için mutabakata varıldığını açıklamıştı.

Çelik, “Aldığımız karar gereceği karkas et yağsız fiyatının tavan olarak 23.3 lira, yağlı fiyatın ise 21.8 lira olması, kasapta vatandaşlarımızın daha yoğun bir şekilde kullandıkları kıyma tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı fiyatın ise 34 lira  olmasıyla ilgili fikir birliğine varmış bulunuyoruz” demişti.

Yüzde 40 zam
Et ve Süt Kurumu (ESK) verilerine göre İstanbul’da kıyma fiyatı bir yılda yüzde 40 zamlandı. 2015’in şubat ayında İstanbul’da ortalama 26 liraya satılan bir kilo kıymanın fiyatı 2016’nın şubat ayında ortalama 38 liraya yükseldi. Kuşbaşının fiyatı da bir yılda yüzde 27 artış gösterdi. 2015’in şubat ayında İstanbul’da ortalama olarak 31 liraya satılan bir kilo kuşbaşının fiyatı 2016’nın şubat ayına gelindiğinde 40 lirayı aştı.

'Et alamıyorum' kalkacak
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Genel Başkanı Bülent Tunç, kırmızı etteki tavan fiyat uygulamasına  ilişkin, “Çok güzel, on numara bir proje olacak. İnsanlar artık ‘et alamıyorum’ lafını gündemden kaldıracak” dedi.

Tunç, kıyma ve kuşbaşının, tüm tarafların sözünde durması halinde tüketiciye daha ucuza ulaştırılabileceğini söyledi.

Bu sayede her iki tarafın kazanacağını ifade eden Tunç, “Üretici de kazanmış olacak, en azından ithalatla ilgili bir gündem ortadan kalkmış olacak, tüketici de kazanmış olacak. Aracı dediğimiz fırsatçılara da fırsat vermemiş olacağız. Üreticinin zararını bakanlık ve hükümet karşılamış olacak. Bu üretici adına sevindirici bir durum. Her gün etle ilgili haber yapılması hem bizleri rahatsız ediyor, hem de hükümeti rahatsız ediyor. Zamanında doğru bir müdahale yapılmış oldu” dedi.

Halka bağlı uygulama
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, tavan fiyat uygulamasının bir tavsiye kararı olduğunu belirterek, “Et üreticileri sözlerini tuttukları sürece bir bu karara uyacağız” dedi. Yalçındağ, şunları söyledi:

“Karara uyulmazsa devlet 2010’daki gibi ithalatı serbest bırakır. Devletle inatlaşma olmaz. Et ve Süt Kurumu piyasaya ucuz karkas et vermeye başlar. Biz de memnuniyetle bu ürünü alır satarız. Bakan yağlı et kesim fiyatını 21.80 TL, yağsız et kesim fiyatı 23.30 TL olarak açıkladı. Üretici benim malım daha pahalı derse ve kesimde bu tavanı aşarsa tabii ki kasap da tavan fiyata uyamaz ve bu karar uygulanamaz hale gelir. Son 1.5 ayda ne oldu da kesim fiyatları 23 liradan 26 liraya yükseldi? ne oldu da fiyatlar bu kadar arttı? Bunun için üreticiye bakmak lazım. Elinde 2 bin tane hayvanı olan bir üretici, ete 1 lira zam gelse bir kalemde 600 bin lira kazanıyor. Vatandaşsa ekmekle beslenir hale geldi. Ben kendi işletmemde tavan fiyata başladım. Federasyon olarak tavan fiyat genelgesi yayımlayacağız. Kararın en büyük yaptırımcısı halktır. Hangi kasap vitrinine tavan fiyatları asarsa halk gidip ondan alışveriş yapar. Tavan fiyat uygulamayan kasap ise komşusunun iş yaptığını görünce karara o da uyacaktır.”