Politika
12 Haz 2007 15:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:38

Erdoğan'ın 24 saatini Cüneyt Özdemir görüntüledi

Cüneyt Özdemir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın evine, Ata uçağına, helikopterine, otobüsüne, konvoyuna girdi ve onun 24 saatini görüntüledi...

Erdoğan'ın 24 saatini Cüneyt Özdemir görüntüledi
Başbakanı kimler nasıl koruyor? Ne yiyor, ne içiyor, kimleri okuyor, hangi müzikleri dinliyo, bir gününü nasıl geçiriyor?

İşte Cüneyt Özdemir imzalı "Başbakan'ın 24 saati" belgeseli


"BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ile Üsküdar’daki evinde buluştuk. Kendisi ile önce Dolmabahçe Sarayı’nda Irak ile ilgili dışişleri bakanları toplantısına, ardından konvoyu ile havalimanına gittik.

Ata uçağı ile Afyon’a, oradan Emniyet’in Sikorsky helikopteri ile Uşak’a gidip gün boyu açılışları izledim. Aynı istikamet geri dönüp bu sefer Ata uçağı ile Ankara’ya oradan da Başbakan’ın Keçiören’deki evine...

Ertesi sabah kendisinin konvoyu ile havalimanına kadar takip edip bir dış gezisine giderken de uçağın kapısında uğurladım. Bu arada çelik çekirdeğinin içine girip bugüne kadar bilinmeyen bilip de yazılamayanları gördüm. Sonuçta ne kaldı derseniz geriye şu alttaki notlar kaldı...

Uçakta yoğurt pilav

Başbakan uçakta yoğurt pilav yedi ama nohutlu pilavı görünce ‘Niye haber vermediniz yahu?’ diye de sitem etti. Bu arada Başbakan’ın yemeklerini Fahrettin Özdemir ayarlıyor. O ne derse o yeniyor. Hatta eğer Başbakan dışarıda bir yerde yemek yiyecekse o da geziye katılıp bizzat mutfağa giriyor. Dönüşte yenilen yemekten bir parçayı da geri getirmekte tereddüt etmiyor.

Evde günlük tutuyor

Başbakan günlük tutuyor. Her gün yaşadıklarını akşam eve döndüğünde bir deftere not ediyor. Ama onun günlüğünü bir Demirel’in ajanda günlüğünden ayıran kimi zaman görüştüğü kişiler ya da yaşanan olaylarla ilgili detayları da not etmesi. Başbakan, baş danışmanı Yalçın Akdoğan’ın bundan sonra resmi olarak da günlüğünü tutacağını ve 6 ayda bir yayınlayacaklarının altını çiziyor.

Kral FM dinliyor

Başbakan arabada Kral FM dinliyormuş. Ayrıca makam şoförü, Başbakan’ın hızı sevdiğini, hızlı giden konvoyda tedirgin olmadığını söylüyor. Onun dışında arabada Muazzez Ersoy ya da Bülent Ersoy gibi kimi ‘klasik’leri dinlediğini söyledi. Bu arada günün gazeteleri de uçakta arabada her yerde bulunuyor.

Oyuncakla geziyor

Makam arabasının bagajında oyuncaklar var. ‘Ne bu?’ dedim. Şoförü ‘Başbakan çocukları çok seviyor’ dedi. ‘Arkada gofret ve çikolata da taşıyoruz. Çocuklara dağıtmak için’ dedi. Bu arada Başbakan’ın makam otobüsü de tartışmalı malum, uçağa niyet otobüse kısmet olarak alınan MAN otobüsü. Başbakanlık adına özel olarak düzenlenmiş otobüste kameralar, müzik sistemleri ve her türlü konfor var. Coca Cola’nın yanında Cola Turka da yer alıyor.

‘Ata’da global geyik

Başbakan’ın özel çantasında onca önemli evrak dosya ve bir de ayakkabı sileceği var. Ata uçağında da geyik dönüyor ama daha global. Mesela ben Başbakan ve bakanlar arasında ‘Çin petrol stokluyor’dan, ‘Dünyayı Yahudiler yönetiyor’a uzanan geniş perspektifli bir komplo teorileri, güncel siyaset denemeleri sohbetine şahit oldum. Daha neler neler...

Başbakan yeni ev arıyor

Oturduğu evler mütevazi ya, ‘Bu da politikanın bir parçası mı reklam mı?’ diye sordum. ‘Değil ama İstanbul’daki bina ruhsatsız yeni bir yer alacağız’ dedi. ‘Yalı mı?’ diye sordum. ‘Yok bizim yalıda gözümüz yok bize uymaz zaten’ dedi. Başbakan böyle dedi diye Sanayi Bakanı Ali Coşkun emlak fiyatlarının arttığını söyleyip espri yaptı. Hepsi güldü. Bana komik gelmedi ama.

Kurtlar Vadisi izliyor

Televizyon izleyebiliyor musunuz?

Televizyon... Zaman zaman...

Ne seyrediyorsunuz mesela, hangi kanalları?

Benim için kanal fark etmiyor. Fırsat bulursak evde, eve gittiğimde ATV’de diziler var. Ne bileyim zaman zaman bakıyorsun Kanal 7’de var. Şimdi herkes Kurtlar Vadisi’ni eleştirir mesela...

Seyrediyor musunuz siz?

Seyrettiğim kısımlar oldu. Dizi halinde seyretme fırsatım olmuyor tabi...

Beğendiniz mi?

Bana göre başarılı.

Kitap okuyor musunuz, kitap okumaya vakit buluyor musunuz?

Kitap okumaya vakit bulamıyorum. Bana sağ olsun arkadaşlarım kitap özeti getiriyor.

Orhan Pamuk okuyor musunuz diye?

Ben, öyle bir ayırt etme diye bir şeyim yok da, bir defa önyargım yok. Şu anda önceliğimi daha çok, özellikle beni bu noktada ilgilendirmede, yani belgesel yönü olarak. Bundan sonra özellikle yakın siyasi tarihe yönelik olarak, beni etkileyecek bu noktada...

Orhan Pamuk çok tartışılıyor. Onu takip etmişsinizdir, herhalde...

Ama onun notlarını, biliyorsun, medya veriyor zaten. Özetler veriyor.

Onu da takip ediyorsunuz yani?

Tabii.

Güvenliği artırıldı

Erdoğan, eskiden yaşadığı Üsküdar’daki evine, Ankara’ya taşındıktan sonra sadece İstanbul ziyaretlerinde uğrayabiliyor. Erdoğan başbakan olduktan sonra evin dış cephesi siyah camlarla kaplanırken, sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Seçim sırasında başını ağrıtmıştı

RP’den 1994 yılında İstanbul Belediye Başkanlığı’na aday olan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Üsküdar, Emniyet Mahallesi’ndeki evinin kaçak olduğu, gazeteci Pınar Türenç tarafından ortaya çıkarılmıştı. Haber seçim öncesi gündeme bomba gibi düşerken, Üsküdar Belediye Başkanlığı da evin yapıldığı alanın, çocuk parkı için ayrıldığını iddia etmişti. Seçim kampanyası sırasında, Erdoğan’ın, Sultanbeyli’de ormanlık arazide gecekondu diye 6 villa yaptığı ve 10 ay hapis cezasına çarptırıldığı da daha sonra ortaya çıkmıştı.

HİSSELERİNİ SATTI

Erdoğan, Ülker ürünlerini dağıtan üç şirketteki hisselerini de 1.2 trilyona satmıştı. Böylece Erdoğan’ın hiçbir ticari faaliyeti kalmamıştı. Erdoğan’ın, kardeşi Mustafa Erdoğan ve eniştesi Ziya İlgen’in Ülker ürünlerinin dağıtımını yapan Emniyet Gıda, İhsan Gıda ve Yenidoğan Gıda olmak üzere üç ayrı anonim şirkette toplam yüzde 30 hissesi vardı. Başbakan 2 Şubat’ta gerçekleşen bu satışın gelirini yeni mal bildirimine de yansıtmıştı.