Enerji - Yalıtım
14 Mar 2014 17:37 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:56

Enerji tüketiminde %20'ye kadar tasarruf mümkün!

Türkiye Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa, Türkiye'deki enerji tüketiminde yüzde 20'ye kadar tasarrufun mümkün olduğunu söyledi.

Enerji tüketiminde %20'ye kadar tasarruf mümkün!
TÜSİAD'ın kurucusu olduğu Karadeniz ve Hazar İş Dünyası Birliği (BCB) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile birlikte düzenlediği 'Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Yeşil İş' konferansındaki 'Yeşil İş: Küresel ve Bölgesel Uygulamalar Paneli'nde konuşan Murat Sungur Bursa, enerji verimliliği ve enerji tasarrufunun kazanımlarını anlattı.

Türkiye'deki enerji tüketiminde yüzde 20'ye kadar tasarrufun mümkün olduğunu söyleyen Bursa, "Yüzde 20 tasarrufun biraz iddialı olduğunu varsayalım, diyelim ki yüzde 10 oranında tasarruf edilebilir. Bu, büyük olasılıkla ulaşılabilir bir oran. Yani 250 milyar kilovat/saatten 25 milyar kilovat/saat tasarruf edebiliriz. Bunun piyasa değeri, 2,5 milyar dolar. Bu tasarrufun 2,5 milyar dolarlık değeri var. Yeterli enerji verimliliği tedbirleri alınıp yüzde 10 verimlilik sağlanırsa bu rakam harcanmayacak ekonomimizden. Bu da ödediğimiz maliyetleri düşürecektir" diye konuştu.

Bursa, özel sektör ve kamu kurumları ile hane halkında enerji verimliliği duyarlılığının sağlanmasıyla önemli oranda kalkınma sağlanabileceğini de vurguladı.

"Türkiye'de jeotermal enerjinin araştırılması özel sektörün girmesi için çok pahalı bir alan"

Dünya Bankası Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Sektörü Lideri Stephen Karam ise sürdürülebilir enerji projelerinin finansmanında kamunun özel sektörü özendirmesi gerektiğini söyledi. Enerji hizmet şirketlerinin önünün açılması halinde enerji verimliliğini artıracak önemli projelere imza atabileceklerini belirten Karam, "Bir şirket Ankara Mamak'ta büyük bir çöplük arazisinde İsviçre teknolojisiyle önemli bir yenilenebilir enerji yatırımına imza attı. Bu yatırım belediye için de 28 milyon dolarlık bir yatırım tasarrufu kazandırmış oldu" örneğini verdi.

Türkiye'de termal enerjinin tam olarak gündeme gelmediğini dile getiren Karam, "Dünya Bankası olarak şimdi devletle bunu ele alıyoruz. 'Özel sektör şirketlerinin jeotermal enerji üretimine girmelerindeki riskleri nasıl azaltırız?' diye. Çünkü burada, Türkiye'de jeotermal enerjinin araştırılması özel sektörün girmesi için çok pahalı bir alan. Özel sektöre bu araştırmalarını yapabilmesi için riskleri azaltma açısından destek olmak istiyoruz. Türkiye'de bu alanda devlet de gayet büyük çalışmalar yapmıştır" ifadelerini de kullandı.