Krediler
15 Haz 2013 18:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:27

En uzun vadeli konut kredisi İstanbul'da!

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı özlem Gökçe, İstanbul'daki başvurularda diğer şehirlere göre kredi vadelerinin daha uzun olduğunu belirtti

En uzun vadeli konut kredisi İstanbul'da!
Gökçe, konut kredilerinin aylık ortalama faiz oranının, geçen yılın üçüncü çeyreğinden itibaren yüzde 1'in altına düştüğünü söyledi.
 
Geçen yıl konut kredilerindeki büyümenin, bir önceki yılın altında kaldığını ifade eden Gökçe, konut kredilerinin tüketici kredileri içindeki payının ise yüzde 44,5'e yükseldiğini bildirdi.
 
Konut kredilerinde en çok 5-10 yıllık vadelerin tercih edildiğine dikkati çeken Gökçe, ödeme gücüne göre aylık taksitlerin çok yüksek olması nedeniyle 5 yılın altındaki kredilere rağbet olmadığını belirtti.
 
Gökçe, konut satın alma gücü değerlendirildiğinde, diğer şehirlere oranla İstanbul'daki başvurularda kredi vadelerinin daha uzun olduğunu söyledi.
 
"Yaşayacağı evi almak isteyenlerin oranı yüzde 80"
 
Özlem Gökçe, konut kredisi kullanılarak alınmak istenen evlerin ortalama fiyatının da düşüş gösterdiğini kaydetti.
 
Toplam talebin dörtte üçünün 150 bin liradan düşük fiyatlı konutlara olduğuna işaret eden Gökçe, "Kredi talebinin yüzde 75'ten fazlasını ise 100 bin liranın altındaki krediler oluşturuyor" dedi.
 
Yaşayacağı konutu almak isteyenlerin, talebin yaklaşık yüzde 80'ini oluşturduğunu belirten Gökçe, yatırım için konut kredisi talebinin düşük seviyelerde seyrettiğini bildirdi.
 
Satılan konut büyüklüklerinin, il bazında değişiklik gösterdiğini dile getiren Gökçe, "İstanbul'da ortalama 120 metrekarelik konutlar tercih edilirken, bu rakamın Adana'da 160 metrekareye çıktığını gözlemliyoruz" diye konuştu.