Konut Haberleri
09 Ara 2017 14:12 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:35

En iyi amortisman süresi hangi ilçede?

İstanbul’da kira geri dönüş sürelerinin son 10 yılda çok fazla artması, konut alımını artık çok da kazançlı olmayan bir yatırım olma yönünde ilerletiyor. Amortisman süresinin en kısa olduğu bölge ise Esenyurt.

En iyi amortisman süresi hangi ilçede?
TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin mart-eylül dönemini kapsayan altı aylık markalı konut piyasası değerlendirmesi yayınlandı. Rapora göre İstanbul’da amortisman sürelerinde artık gözle görülür artışlar var. İstanbul'da konut yatırımlarının ortalama göre dönüş süresi 24.7 yıl seviyesinde.

En kısa dönüş Esenyurt'ta

Geri dönüş süresi en kısa olan bölge 19.3 yıl ile Esenyurt-Beylikdüzü; en uzun bölge ise 34.4 yıl ile Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağı olarak sıralanıyor. Rapora göre; İstanbul'da söz konusu dönemde ortalama fiyat artış oranı yüzde 3.9 olurken; İstinye-Tarabya yüzde 2.3 düşüşle değeri en çok azalan bölge oldu. Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağı'ndaki konutların satış fiyatı da yüzde 0.5 geriledi.

Geri dönüşler artık çok uzun

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Konuta yatırım yapma mantığı iki temel değişkene bağlı. Biri mevduat faizinden daha fazla getiri sağlayan konutun değer artışı, ikincisi de konut kira çarpanı döngüleri. Bu, geçtiğimiz 10 yılda biraz evrildi. Artık konutların değeri o kadar hızlı artmıyor. Bir projeye topraktan bile yatırım yapsanız iki yılın sonunda yüzde 30 getiri sağlasa iyi sayılıyor.10 yıl önce İstanbul merkezindeki en güzel yerlerdeki bir konutun kira değer çarpanı 14-17 yıl idi. Şimdi 20-25 yıl, bazen 30 yıllara çıkan çarpanlar söz konusu. Bu da gayrimenkul yatırımına bir finansal enstrüman olarak bakıyorsanız sizi frenliyor çünkü geri dönüşü çok uzun" dedi.