Ekonomi
09 Şub 2018 11:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:39

En büyük kaybı petrol yaşadı

ABD’de artmakta olan üretim ve risk varlıklarına gelen sert satışların getirmiş olduğu endişe ile petrol fiyatları son 1 yılın en büyük haftalık kaybına yöneldi.

En büyük kaybı petrol yaşadı
Petrol fiyatları, ABD'de artmakta olan üretimden dolayı zaten endişeli olan yatırımcıların, küresel risk varlıklarına gelen satış dalgası ile daha da tedirgin olması ile birlikte yaklaşık bir yılın en büyük haftalık kaybına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, hisse senetlerinden para birimlerine, neredeyse her şeyin sert düşüşler göstermesi ile birlikte, bu haftayı yüzde 7.5 kayıpla geçmeye yöneldi. Bu olumsuz gelişmelere ek olarak, ABD'de üretimin yeni bir zirve daha yaptığını gösteren veriler ve fiyatlarda daha da düşüş olabileceğini işaret eden teknik göstergeler vardı. Bu gelişmelerle birlikte, Batı Teksas petrolü (WTI) varil başına 60 dolara doğru spiral bir düşüş yaptı ve bu yılın kazançlarının tümünü geri verdi.

Petrolde bu ay büyük ölçüde dolardaki kazançlardan dolayı gerçekleşen zayıflık, son 10 yılın en iyi yıl başlangıcının ardından geldi. ABD'de kaya petrolü üretimindeki artışın Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) küresel arz fazlasını azaltmak içi çabalarını etkisiz kılacağına ilişkin korkular, ABD'nin petrol üretiminin Suudi Arabistan'ınkini geçtiğini gösteren verinin ardından tekrar ystırımcıların gündeminin üst sıralarına tırmandı.

Sydney'de Fat Prophets emtia analisti David Lennox, "Piyasalar ABD'deki iç üretimin artmaya devam etmesi ve OPEC üzerinde belki de üretim kısıntısı anlaşmasında belirlenen tavanı aşması yönünde baskı oluşturmasından endişe duyuyor," dedi ve "Hisse senedi piyasalarındaki satış dalgasının ardından, piyasada bir miktar riskten kaçınma havası var. Kısa vadede, petrol fiyatlarının 60 doların altına indiğini göreceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 79 sent düşerek varil başına 60.36 dolara kadar indikten sonra Singapur saati ile 12:07'de 60.54 dolara geldi. Fiyatlar 10 Mart'tan bu yana en büyük haftalık kaybına yöneldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 7.9 üzerindeydi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 42 sent düşerek varil başına 64.39 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 4.03 dolar primli işlem gördü.