İnşaat
13 Eki 2015 14:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:35

Yabancı yatırımcının konuta ilgisi devam edecek!

Konut sektörünün lider şirketlerinden Soyak, 12 - 14 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ‘Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması’ etkinliğinde yer aldı.

Yabancı yatırımcının konuta ilgisi devam edecek!
Çalıştay kapsamında ‘Türk Konut Sektörü ve Yabancı Yatırımcılar için Fırsatlar’ başlıklı sunumuyla katılımcılara seslenen Konutder İcra Kurulu Üyesi ve Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel, “2015 yılının ilk yarısında yaşanan ekonomik belirsizlik bireysel yabancı yatırımcıyı etkilemedi. Aksine teşvik etti” diye konuştu.
 
Dubai Cityscape Fuarı’nda iyi sonuçlar elde eden Türk gayrimenkul sektörü, hedeflerini büyüterek Körfez’e odaklandı. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) tarafından 12 - 14 Ekim tarihleri arasında Çırağan Palace Kempinski’de düzenlenen buluşma etkinliğine; Katar, Kuveyt, Dubai, Suudi Arabistan gibi Körfez ülkelerinden 50’yi aşkın yabancı yatırımcı ve aracılık şirketi katıldı. 
 
Toplantılar kapsamında “Türk Konut Sektörü ve Yabancı Yatırımcılar için Fırsatlar” konusunda sunum yapan Soyak Holding CEO’su ve Konutder İcra Kurulu Üyesi Dr. M. Emre Çamlıbel, “Konut sektörü birçok proje tanıtımıyla; yatırımcının ve tüketicinin ihtiyaçlarına cevap veren, sosyal alanları olan, enerji tasarrufuna dikkat eden konutlarıyla sektöre hareketlilik kazandırdı. Kentsel dönüşüm çalışmalarının hayata geçirilmeye başlanmasıyla da iç pazarda büyüme etkili oldu. 2015 yılının ilk yarısında yaşanan ekonomik belirsizlik sektörü etkilemedi, aksine bireysel yatırımcıyı teşvik etti” diye konuştu. 
 
Türk konut sektörünün özellikle körfez kökenli yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam ettiğini kaydeden Dr. Çamlıbel, “Türkiye; büyüyen ekonomisi, çeşitli yaşam tarzı, demografik özellikleri, nitelikli iş gücü, yeniliklere açık bir yatırım ortamı, coğrafi konumu, ve sahip olduğu büyük iç pazar payı ile yabancı yatırımcılar için birçok avantaja sahip. Ayrıca Türkiye genç nüfus oranı ve hızlı büyüyen nüfusuyla yatırımcıların radarında yer alıyor”  dedi. 
 
2015’te en çok tercih edilen iller: Muğla, İstanbul ve Ankara…
 
Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) verilerine dikkat çeken Çamlıbel, özellikle ortalama konut kredisinde 2015'in ikinci çeyreğindeki büyümeye vurguladı. Çamlıbel, yabancıların konut alımı için Türkiye'de en çok tercih etiği illeri de sıraladı. En çok talebin Muğla, İstanbul ve Antalya'ya olduğunu aktaran Çamlıbel, "Geçtiğimiz yıl yabancıların en çok rağbet ettiği iller sırasıyla Muğla, Antalya, İstanbul, Bursa, Yalova, Sakarya, İzmir, Trabzon, Aydın ve Kocaeli oldu. 2015'in ilk şu ana kadar gelen verilerine göre listenin başında Muğla, İstanbul ve Ankara var. Yabancıların 2015 itibarıyla özellikle Ankara'da konut yatırımı yapmaya başladıklarını görüyoruz. dedi.
 
Son iki yılda en çok yatırım Körfezden geldi 
 
Ayrıca, Türkiye’nin gayrimenkul pazarına dair önemli bilgiler paylaşan Çamlıbel, Türkiye'yi en çok tercih eden ülkeleri de açıkladı. Çamlıbel, geçtiğimiz yıl ve bu yılın elde edilen en son verilerine göre Suudi Arabistan'ın Türkiye'de konut yatırımını en çok tercih eden ülke olduğunu açıkladı. Çamlıbel, "Suudi Arabistan'ı Kuveyt, Katar, İngiltere, ve Almanya gibi ülkeler takip ediyor. Körfez ülkelerinden yoğun bir talep görmeye devam ediyoruz. Ayrıca, yatırımın karşılığının en iyi alınabilen ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu görüyoruz. Yatırımcıyı etkileyen önemli bir unsur da bu veriler. Bugünkü verilere göre; 2014'ün Ocak ayından itibaren, 2015'in Ağustos ayına kadar olan dönemde evlerin satış fiyatı ortalama %27 oranında artmıştır. Aynı dönemde kiralık evlerin fiyatı ise %24 oranında artış göstermiştir" diye konuştu. 
 
Dr. Çamlıbel, İstanbul'un konut yatırımı açısından Avrupa'da en çok tercih edilen 3’üncü, dünyada ise 5’inci şehir olduğunu, Türkiye’nin GSYİH’ndaki büyüme, genç ve dinamik nüfusuyla, kentleşme oranıyla yatırımcıların dikkatini çektiğini belirtti. Konut yatırımının ikinci en karlı yatırım olduğunu hatırlatan Çamlıbel, “İstanbul, yatırımcılar için cazibe merkezi olmayı devam ettiriyor. Ama şu bilgiyi de hatırlatmak gerekiyor. Türkiye’de nüfusu 1 milyonun üzerinde 20 kent var. Dolayısıyla  bu kentler de yatırım fırsatları ve olanakları sunuyor” şeklinde konuştu.