Konut Haberleri
30 Ağu 2015 18:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:16

Emlakta Anadolu ihtilali

Konut sektörünün dinamosu İstanbul’da, yeni proje yoğunluğu daha çok Avrupa Yakası’ndaydı. Fakat son yıllarda Anadolu Yakası’nda ciddi bir hareketlilik gözleniyor.

Emlakta Anadolu ihtilali
Özellikle Sabiha Gökcen’e yakınlığı, E-5 ve TEM’i aynı anda kullanabilme olanağının yanında şimdi de İzmit Körfez Geçişi, Kartal aksını daha bir gözle görülür hale getirdi. İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, bu alt yapı avantajını Marx’tan bir alıntı yaparak pekiştirdi: “Altyapı, üst yapıyı belirler.”
Geçtiğimiz hafta, kendilerini “Kartal Platformu” olarak adlandıran ve bölgede projeler geliştiren 5 büyük gayrimenkul üreticisiyle sohbetimizde konu yeni proje yoğunluğunun Anadolu Yakası’na doğru kayışıydı.
İstanbul’un Maltepe ve Kartal ilçelerinde büyük projelere imza atan DAP Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, sıra dışı mimari projelerle bölgenin çehresini değiştirdi. Ziya Yılmaz, şimdilerde tüm enerjisini Kartal’a ve ilçenin sahil kısmında hayata geçirilecek olan İstanbul Marina projesine ayırdığını söyledi.

Kartal’ın, önümüzdeki yıllarda İstanbul’un ana merkezi olacağını üzerine basa basa vurgulayan Ziya Yılmaz, “Hem tüketici hem de üretici talebi buraya yoğunlaştı” dedi ve ‘rakipleriyle’ birlikte kurdukları Kartal Platformu’nun hikayesini paylaştı: “İki yıl önceydi. Yine burada bize rakip olarak proje yürüten Ege Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ile şu düşüncemi paylaştım: “Rakip şirketler olsak da bir araya gelmek, hem bize hem de bölgeye değer katar.”
Ardından Manifesto’nun organize ettiği ‘Patronlar Kulubü’ buluşmasında Metsan İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Şatoğlu, İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes ve DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ile de bu fikir paylaşıldı. Ardından da Kartal Platformu kuruldu.

Kartal'da 60 civarında inşaat şirketi, çeşitli büyüklüklerde projeler yürütüyor. Sözü edilen Kartal Platformu’na dahil 5 şirketin yürüyen projeler büyüklüğü 2 milyar doları aşıyor. Yine bu 5 şirketin mevcut projelerindeki çalışan sayısı ise 6 bin rakamını buluyor.

“Yatırımcılara Kartal’ı anlatmak istiyoruz” diyen Ziya Yılmaz, İstanbul’da iyi konut projesi geliştirilecek bu bölgeden başka geniş arazi kalmadığını söyledi. DAP Yapı olarak Kartal’da ilk konut projesini satmaya başladıkları dönemde metrekare fiyatının 1.800 liralarda olduğunu anlatan Yılmaz, “Biz ise 4 ila 7 bin lira arasında bir fiyatla satışa çıkmıştık. Sektördeki birçok arkadaş bana, “Deli misin, bu fiyata Kartal’da satış mümkün değil” dediler. İlk projemizi başarıyla sattık. Şimdi Kartal’da birçok projede ortalama fiyat 6-7 bin liralarda. Şimdi ise en yüksek metrekare fiyatı olarak 16 bin liradan bile satış yaptığımız oldu."

Kartal Platformu’nun (5 şirket) şu an devam eden proje büyüklükleri 2 milyar doları aşıyor. Ziya Yılmaz, Kartal’da yabancı talebinin de arttığını söyledi. İnanç Kabadayı ise “5-10 yıl öncesinde yabancıya satış aklımızın ucundan bile geçmezdi" diye konuştu.

Kartal bölgesinin en önemli avantajı olarak ‘geniş bir sahil şeridi’ olmasını gösteren Ziya Yılmaz, “Birçok proje denizi görüyor. İstanbul’da metrekaresi 6-7 bin liraya iyi bir projeden konut alıp deniz denizi görebileceğiniz neresi kaldı ki?” diye sordu.

İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Kartal’ı anlatırken Karl Marx’ın şu ifadesiyle konuya girdi: "Alt yapı, üst yapıyı belirler."
Ardından da devam etti: "Kartal için de öyle olacak. Körfez Geçiş Köprüsü gibi yürüyen alt yapı projeleri, Kartal’ı daha da öne çıkaracak. Körfez Geçişi, Yalova, Bursa ve Balıkesir’i İstanbul’a iyice yakınlaştıracak. Kartal’da ikamet edip, Bursa’ya işe gitmek bile mümkün olacak. Ya da Yalova’da ikamet edip, İstanbul’un Anadolu yakasında işe gelenleri göreceğiz. Bir süre sonra aylık geliri 50-60 bin lira olan aileler bile Ataşehir’den, Bağdat Caddesi’nden ev alamayacak. Çünkü, oralarda fiyatlar ulaşılması güç noktalara doğru gidiyor. Birçok aile için Kartal iyi bir seçenek olacak."

Sohbetimizde yılın yedi aylık dönemine dair konut satış verileriyle ilgili konuşan DKY İnşaat'ın patronu Ali Dumankaya ise, yedi ayda Türkiye’de 731 bin konut satıldığını hatırlattı ve şu noktaya dikkat çekti: "731 bin konutun yüzde 45’ini birinci el konutlar oluşturuyor. Elimizdeki veriler bize en kötü zamanda bile yılda 400-450 bin birinci el konut satılabildiğini gösteriyor."
Akşam
ETİKETLER
#konut #emlak #anadolu