Konut Haberleri
12 Ara 2017 12:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:36

Emlakçılar komisyon atağına kalktı

Emlak Komisyonculuğu Yasa Taslağı sonrası kurumsal emlak firmaları harekete geçti.

Emlakçılar komisyon atağına kalktı
Dünya Gazetesi yazarı Leyla İlhan, Emlak Komisyonculuğu Yasa Taslağı ile ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Düzenlemenin mevcut haliyle çıkması durumunda özellikle kurumsal emlakçıların ciddi yara alacağını belirten İlhan, sektör temsilcilerinin bu konudaki görüşlerine de yer verdi.

İşte Leyla İlhan’ın bugünkü o yazısı…
 
Emlak sektörünün yasal zemine kavuşturulması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanan Emlak Komisyonculuğu Yasa Taslağı kasım ayında sektörün görüşüne sunulmuştu. Taslakla ilgili dün gazetecilere açıklamada bulunan sektörün kurumsal firmaları özellikle emlakçıların hizmet bedellerinde yüzde 50’ye varan azalma öngören taslağa karşı bir araya gelerek, hazırlayacakları öneri listesini 15 Ocak’a kadar bakanlığa ileteceklerini söylediler.
 
Türkiye gayrimenkul sektöründe 25 milyarlık satışa aracılık yapan emlak danışmanlık firmaları, Bakanlığa 5 maddelik bir taleple gitmeyi planlıyor. Emlak firmaları, eğer yasa sektörün istekleri doğrultusunda çıkmazsa premier modele geçecekleri uyarısında bulundu. Toplantıda konuşan Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, yönetmelik taslağı yayımlandıktan sonra bakanlığa giderek önerilerini sunduklarını belirterek, “Önerilerimizi dikkate alacaklarını düşünüyoruz. Nitekim bu yönetmelik bu haliyle bizi olumsuz etkileyeceği gibi, satış hızını da oldukça geriye çekecektir. Bu bireylere ve firmalara ek maliyetler getirir. Ayrıca bu haliyle İspanya’da olduğu gibi normal ve premier sözleşme gibi ayırıcı sözleşmeler ortaya çıkmasına neden olur” dedi.
 
“Komisyon oranları aynı kalsın”
 
Komisyon oranının aynı kalması gerektiğini (alıcıdan yüzde 3 artı KDV, satıcıdan yüzde 3 artı KDV) vurgulayan Taş, “Şu an yönetmelikte komisyon bedeli toplamda yüzde 3 olarak belirtilmiş durumda. Bundan KDV ve gelir vergisi düşüldüğünde yüzde 1 civarında gelir kalıyor ki bizim giderlerimiz zaten yüzde 3.54. Yönetmelik bu haliyle çıkar ise kurumsal markalar yok olur. Ofisler kapanır. Şu an zaten sektör şeffaflaşmadığı için vergisel kaybı sadece harçta 2 milyar dolar, toplamda 5 milyar dolar” diye konuştu.
 
“Dubai modeli gerekli”
 
Türkiye’de Dubai modeli kurulması halinde tüm işlemlerin kayıt altına alınacağını aktaran Taş, “Türkiye’de online tapu işlemleri ilerledi. Bu sistemle emlak ofisine ve satıcıya takip numarası verilerek Hürriyet emlak ve sahibinden.com gibi portal kurulması, böylece her sokağa bir gayrimenkul satışçının bakması sağlanabilir. Böylece bölgede en çok satış yapan emlak ofisi ortaya çıkabilir. Gayrimenkul alım- satım ve kiralama taleplerinin yazılı yapılması, ödemelerin belli hesaba yapılması ve komisyon ödemelerinin de bu hesaptan yapılması sağlanabilir" şeklinde konuştu.
 
“Emlak sektörü disipline edilebilir”

 
Portföyün birden fazla emlak firması tarafından pazarlanmasının da sektörde kaos yaratacağını vurgulayan Taş, “Standartlar getirilerek emlak müşavirliği yapacak imza hakkı olan asıl kişinin üniversite mezun olması gerekir” dedi. Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol , 15 Ocak’a kadar ilgili hazırlıkları yapıp, önerilerini vergisel, ekonomik, iş modeli, yeterlilik ve ilkesel boyut gibi 5 ana alanda aktaracaklarını kaydetti.